Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o radu, rekvijem za radničku klasu

Zakon o radu, rekvijem za radničku klasu

Beograd, 18.07.2016. –  Na današnji dan, pre tačno dve godine, poslanici Skupštine Srbije sa 190 glasova „ZA“ usvojili su izmene Zakona o radu.

Loši efekti zakona, posle dve godine od njegovog usvajanja, itekako su vidljivi.

Zakon o radu za koji su njegovi tvorci tvrdili da će pospešiti rast privrednih aktivnosti uz lakše otpuštanje radnika, ozakonio je tržišnu neoliberalnu ekonomsku politiku i trasirao put najsurovijem robovskom tržištu radne snage.

Umesto sigurnosti u vidu stalnog zaposlenja, uspostavljena su nova pravila u vidu zapošljavanja radnika ugovorom o radu na određeno, za minimalnu platu i nadnicu i bez ikakvih garancija da će radnik biti i isplaćen.

Stanje radništva u Srbiji najbolje je nedavno opisao naš poznati sociolog Srećko Mihajlović iz Centra za razvoj sindikalizma, koji je za televiziju N1 rekao:

„Sve više ljudi radi za bilo koje pare i pod bilo kojim uslovima i bilo koji posao. Zbog toga što su prinuđeni da bi preživeli. Reč je o goloj borbi za egzistenciji, o prinudi koja je karakteristična za neke prethodne društvene sisteme, a ne za kapitalizam onakav kakav su naši građani sanjali devedesete godine“.

srecko

A radnički, košmarni snovi o kapitalizmu kao sistemu blagostanja, u jutru posle nacionalnih podela devedesetih, doneli su nam javu koju je nepoznati autor najbolje definisao grafitom na jednom zidu.

„Sebi ste izgradili dvorove a nama nacionalne torove!“

48

Na kraju, valja podsetiti na reči našeg potpredsednika Sloge, Vladimira Radosavljevića, koji je na dan ljudskih prava u Srbiji poručio:

“Nijedno pravo, civilizacijsko ili ljudsko, a naročito radno, nije palo s Marsa. To su tekovine nečije borbe da se do toga dođe. Sve dok ne budemo organizovani i dovoljno svesni da se za naša osnovna prava moramo boriti vršeći jak pritisak na one koji odlučuju, nećemo uraditi ništa“.

Zato, dragi prijatelji po muci radničkoj, zbijmo redove, budimo jači, složniji i solidarniji.

Zakon o radu koji je nametnut radništvu na bazi “inkvizitorskih metoda“ mora jednog dana biti srušen. Rušićemo ga zejedno!

 

Informativna služba

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*