Home » OBAVEŠTENJA » Evropeizacija sindikata u Srbiji

Evropeizacija sindikata u Srbiji

„Dijalog, razgovor i debata je ono što sindikatima danas nedostaje. Sada dominaraju netolerantnost, svađa, pa i ozbiljni sukobi koji idu na štetu radnika“, upozorio je Mihajlović

Beograd, 16.april 2015. — Prvi seminar na temu “ Evropeizacija sindikata u Srbiji ” koje zajednički organizuju Centar za razvoj sindikalizma i Fondacija Fridrih Ebert u okviru projekta „Sindikalni forum“ održan je u četvrtak 16. aprila 2015. godine u beogradskom Art Hotelu.

1

Pored domaćina organizatora, Fondacije Friedrih Ebert i Centra za razvoj sindikalizma, učesnicima skupa su se obratili i profesor Rafal Tovalski sa Varšavske škole ekonomije i profesor Vladimir Vuletić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Bojan Lađevac iz Fondacije Friedrih Ebert, upozorio je na činjenicu da su sindikati širom Evrope u defanzivi, posebno u Srbiji gde je posle tranzicionog perioda otežana situacija, što za posledicu ima da su sindikati kao društvena tema nestali iz medijskog prostora i akademskog diskursa.

„Ovaj projekat Fondacije i Centra za razvoj sindikalzma je skroman pokušaj da se deluje u suprotnom smeru, da razgovaramo o njihovoj poziciji u savremenom srpskom društvu, njihovim kapacitetima i povezivanjima na evropskom nivou “ rekao je Lađevac.

IMG_8463

Srećko Mihajlović iz Centra za razvoj sindikalizma, kazao je da „Sindikalni forum“ ima za cilj da podstakne i razvije bolju komunikaciju unutar i između sindikalnih organizacija.

„Dijalog, razgovor i debata je ono što sindikatima danas nedostaje. Sada dominaraju netolerantnost, svađa, pa i ozbiljni sukobi koji idu na štetu radnika“, upozorio je Mihajlović i dodao da bi i položaj sindikata i samih radnika bio bolji da su i odnosi među sindikatima i njihovim liderima bolji.

Mihajlović je i ovoga puta poslao jasan i nedvosmislen apel za većim sindikalnim jedinstvom i saradnjom sindikata i njihovih lidera na svim nivoima, kako bi se poverenje u sindikate povećalo.

Capture

Profesor Vladimir Vuletić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu u okviru teme “Evropeizacija srpskog društva”, govorio je o aspektu evropeiziacije i prihvatanju evropskih vrednosti u srpskom društvu.

Vuletić je, istakao činjenicu da petnaest godina nakon promena i otvorenog zalaganja političke elite za ulazak u EU nije otvoreno ni jedno pregovaračko poglavlje.

On je u svom izlaganju ocenio i da među političkom elitom postoji veliki otpor prema temi evropeizacije, koja se često prema njoj odnosi deklarativno, dok je u samom stanovništvu taj odnos drugačiji – zato što je veći broj onih koji podržavaju evropski put za razliku od samih političara.

Rafal Tovalski sa Varšavske škole ekonomije je učesnike upoznao sa sindikalnom scenom u Poljskoj i iskustvima sa kojim se ta zemlja EU susreće i u kojim se okvirima ona danas kreće.

IMG_8583

Seminaru su, pored uvaženih domaćina, prisustvovali i predstavnici vodećih sindikata, među kojima je i USS „Sloga“, koji su tokom debate imali prilike da u jednom otvorenom dijalogu aktivno razmenjuju mišljenja, ali i upućuju kritike u cilju poboljšanja sadašnjih narušenih odnosa među sindikatima.

IMG_8637

O tome – šta se konkretno pričalo i debatovalo, kao i rezultatima istraživanja Centra za razvoj sindikalizma o poverenju u sindikate, više u narednim vestima, a nakon preslušavanja i montaže audio i video materijala sa seminara.

 

Informativna služba.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*