Home » OBAVEŠTENJA » Ekonomisti hvale, sindikati protiv mera štednje

Ekonomisti hvale, sindikati protiv mera štednje

Izvor: Danas, 25. jun 2016.

Autor: Gojko Vlaović.

* Arsić: Bilo bi idealno kada bi u narednom periodu plate i penzije u Srbiji ostale zamrznute * Veselinović: Radnici ni penzioneri nisu krivi za ekonomsku situaciju u zemlji, ali samo oni ispaštaju

Sudeći po stavu Međunarodnog monetarnog fonda, do kraja ove godine neće biti rasta plata i penzija u Srbiji. MMF smatra da se o tome može razgovarati tek od 1. januara 2017.

Fiskalni savet Srbije ide još i korak dalje, pa predlaže da se penzije ne povećavaju ni u narednoj, ni u 2018. godini. Vlada Srbije pak se nada da će uspeti da se dogovori sa MMF-om da se plate i penzije povećaju u 2017. Stručna javnost podržava stavove MMF-a i Fiskalnog saveta, ali zato sindikati politiku štednje ocenjuju potpuno kontraproduktivnom jer, kako kažu, pada samo na pleća sveta rada, dok krupni kapital i pored krize izvlači profit.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da su stavovi MMF-a i Fiskalnog saveta opravdani i da se faktički podudaraju u analizi aktuelne ekonomske situacije u Srbiji.

– Bilo bi idealno kada bi u narednom periodu plate i penzije u Srbiji ostale zamrznute, jer bi to na najefikasniji način omogućilo da potrošnja raste sporije od BDP-a. Mirovanje penzija i plata blagotvorno utiče na to da se više sredstava odvaja za investicije. Privatni poslodavci po tom pitanju slede ponašanje države, te situacija u kojoj plate i penzije miruju, omogućava veća ulaganja u proizvodnju. A da bi se privreda Srbije pokrenula, potrebna su veća ulaganja ne samo stranih kompanija, već i domaćih javnih i drugih preduzeća. Politika nepodizanja penzija i plata to u potpunosti omogućava – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da ako već dođe, zbog teške socijalne situacije u zemlji, do podizanja penzija i plata, ono ne bi trebalo da bude veće od jedan do dva odsto, kako bi se ostvarili ciljevi proklamovani merama štednje.

– Do tog povećanja nikako ne bi moglo doći pre 2017. godine kako u svojim procenama navodi Međunarodni monetarni fond – kaže Arsić.

Sa druge strane, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, smatra da su sve reformske mere udar na najsiromašnije građane i da ne mogu da proizvedu bilo kakav pozitivan efekat.

– Moćnici se igraju sa narodom. Vlada kaže: biće povećanja penzija i plata naredne godine, MMF kaže: videćemo da li će ga tada uopšte biti, a Fiskalni savet pak poručuje da penzije ne treba povećavati u naredne dve godine. Onda se u ključnom trenutku usvoji „srednje“ rešenje pa narod bude srećan što nije prošao gore, ne razmišljajući da je to što je dobio takođe veoma nepovoljno – naglašava Veselinović.

On dodaje da oni koji zdušno podržavaju mere štednje, vrše zamenu teza pokušavajući javnosti da zamažu oči i skrenu pažnju sa činjenice da su jedini koji plaćaju ceh radnici i penzioneri.

– Pri tome treba naglasiti da ni radnici ni penzioneri nisu krivi za očajnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi zemlja. I pored toga, samo oni ispaštaju što je apsurd. Priča se o tome da imamo mnogo penzionera a malo radnika. I koji je odgovor vlasti na to. Umesto da otvaraju nova radna mesta da bi se taj odnos snaga popravio, oni dodatno otpuštaju radnike i time povećavaju i armiju nezaposlenih ali i broj penzionera. Ono što je najporaznije je da dok su plate i penzije zamrznute, rastu cene namirnica i drugih svakodnevnih potrepština. Drugim rečima, merama koje sprovodi Vlada na preporuku MMF-a, smanjuje se životni standard i ugrožava egzistencija građana Srbije – ističe Veselinović.

Suština je u tome, kaže, da mere štednje nisu proklamovane da bi pomogle radnicima i penzionerima, već da štite interese krupnog kapitala.

– Bitno je da se ne ugrozi profit multinacionalnih kompanija i zbog toga se sve svodi na smanjenje njihovih troškova kroz smanjenje plata i otpuštanja. Kada se sve to sagleda, može se zaključiti da aktuelna Vlada, ali i one pre nje, merama koje sprovode direktno rade protiv interesa građana Srbije. One su potpuno kontraproduktivne, pogubne za ljude koji žive od svog rada i dodatno komplikuju i onako lošu ekonomsku situaciju u Srbiji – zaključuje Veselinović.

Uvoznički lobi, domaći tajkuni…

Besmisleno je sprovoditi mere štednje ako sa druge strane nemate ulaganja u domaću industriju, koja jedino mogu da oporave posrnulu srpsku privredu. Međutim, uvoznički lobi, domaći tajkuni i strani kapital su faktički izlobirali da do reindustrijalizacije ne dođe, da se štedi na platama i penzijama a novac da se odliva za subvencije stranim investitorima.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*