Home » OBAVEŠTENJA » Zajedničko saopštenje pet sindikata Aerodroma Nikola Tesla

Zajedničko saopštenje pet sindikata Aerodroma Nikola Tesla

Beograd, 26.06.2016. – Pet sindikata aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, među kojima je i Sindikat Sloga Aerodrom Nikola Tesla, reagovali su na izjavu gradonačelnika Beograda i predsednika Nadzornog odbora srpskog nacionalnog avio-prevoznika, Siniše Malog, sa konferencije za medije održane uoči prvog leta za Njujork.

Oni reaguju na navode da su „usko grlo“ za sadašnji i budući poslovni razvoj Er Srbije, ali i na podatak da je kompanija „Lazard“ koncesioni savetnik. /link/

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom pisanja portala Tango Six ne možemo, a da ne uložimo protestnu notu na navode koje je izneo gospodin Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije (Air Serbia).

Zbog stvaranja što jasnije slike širokog javnog mnjenja, kompanija „Lazard“ na aerodromu „Nikola Tesla“ počela je nakon uspešno obavljenog postupka javne nabavke da vrši funkciju privatizacionog savetnika koja će prema rokovima dati predlog kako će se aerodrom u budućnosti poslovno kotirati.

Dok privatizacioni savetnik na završi svoj posao, ne možemo znati da li će aerodrom biti koncesioniran ili na neki drugi način privatizovan, čak da li će uopšte doći do privatizacije, tako da navod poštovanog predsednika Nadzornog odbora Er Srbije, gospodina Siniše Malog, da je kompanija „Lazard“ koncesioni savetnik ne stoji.
Nama, radnicima, nije decidno poznato, sem ako to neko unapred zna da će aerodrom „Nikola Tesla“ biti koncesioniran.

U cilju dobrih partnerskih odnosa nas kao radnika beogradskog aerodroma ka radnicima i kompaniji Er Srbija informišemo Vas da dok „Lazard“ ne završi svoj deo posla nije praksa da se pominje koncesija i kontaktiranje potencijalnih investitora, bar ne sa pozicije predsednika Nadzornog odbora bilo koje avio-kompanije.

Smatramo da je aerodrom „Nikola Tesla“ u poslednjih sedam godina iz sopstvenih sredstava mnogo uložio u svoju infrastrukturu, a dolaskom novog rukovodstva učvrstio lidersku poziciju na planovima razvoja i uspešnog poslovanja iz domena avio-saobraćaja, ne samo u zemlji nego i u inostranstvu. Samo u poslednje dve godine u razvoj infrastrukture uloženo je preko 15.000.000 evra sopstvenih sredstava. Tim više želimo da izrazimo žaljenje i protest zbog toga što nas neko posmatra kao „usko grlo“ jer argumenti govore drugačije.

Aerodrom „Nikola Tesla“ i zaposleni u njemu su bili i u buduće će biti odlična logistička i strateška podrška nacionalnoj avio-komapniji, a ne nekekvo „usko grlo“ za njen razvoj. Nismo bili nikada prepreka nijednoj avio-kompaniji tako da ni sada, a i u budućnosti nećemo biti, a naročito ne Er Srbiji u čijem razvoju aktivno učestvujemo i podržavamo svom snagom. Što se kvaliteta usluga tiče, ona je u pomenutom prošlom vremenu iz godine u godinu uvek podizana na viši nivo i to sa radnom snagom koja je visoko obučena za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju. Moramo napomenuti da je kompanija Er Srbija pod posebnim akcentom i da radnici aerodrom „Nikola Tesla“ izlaze u susret apsolutno svim traženim zahtevima naše nacionalne avio-kompanije, tako da sve što je postavljeno pred nas to bude i ispunjeno. Mi kao radnici smatramo da ne postoji zahtev avio-kompanije koji ne možemo ili nećemo ispuniti, kako za letove prema evropskim, tako i za letove ka Americi i eventualno azijskim zemljama.

Smatramo da Država kao većinski vlasnik kotira aerodrom „Nikola Tesla“ onako kako ona misli da je najbolje za nju, ali i te kako nam je teško da na pragu predstojeće sezone nako sa pozicije predsednika Nadzornog odbora avio-kompanije našu kompaniju naziva „usko grlo“, pogotovo ako uzmemo u obzir dvogodišnje pripreme aerodroma za rigoroznu kontrolu američke TSA agencije i činjenice da smo dobili najviše ocene bez brimedbi, što je u svetu vazduhoplovstva izuzetno retko. Sa druge strane, imati u vidu da je 1800 radnika aerodroma „Nikola Tesla“ dokazalo svoju apsolutnu posvećenost zajedničkom cilju, a to je otpočinjanje uspostavljanja dugolinijskog saobraćaja.

Nadamo se da ćete ovo protesno pismo prihvatiti kao sugestiju i očekujemo eventualno izvinjenje zbog možda ishitrene izjave koja u svom ovom dešavanju i okolnostima ne ide u prilog radnicima aerodroma „Nikola Tesla“.

Čestitamo i Er Srbiji i radnicima aerodroma „Nikola Tesla“ otpočinje dugolinijskog saobraćaja.

S poštovanjem,

Sindikat zaposlenih u AD Aerodrom Nikola Tesla Zajedno
Sindikat Sloga Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Nezavisni sindikat Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Sindikat ASNA Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Sindikalna organizacija Aerodrom Niola Tesla Beograd

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*