Home » OBAVEŠTENJA » Država mora da sačuva svoju industriju

Država mora da sačuva svoju industriju

Svaka ozbiljna država mora da sačuva svoju industriju, posebno u metalulrgiji, energetici i rudarstvu kako bi se angažovanjem domaćih kapaciteta, domaćom proizvodnjom i izvozom stimulisao privredni rast i očuvala radna mesta.

Beograd, 27.mart 2015. –  Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović juče je u Sarajevu kao gost prisustvovao Petom kongresu Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine.

veselinović

Veselinović je tokom posete imao više razgovora sa kolegama iz različitih entiteta BiH, kao i sa kolegama iz Industrijskog sindikata metalaca Hrvatske, države koja je prošla proces restruktuiranja i polako postaje konkurentna na tržištu EU čija je članica.

Uprkos lošem stanju industrije i položaju radnika u celokupnom regionu nekadašnje zajedničke države, postoje i pozitivni primeri jačanja industrije, posebno na tržištu brodogradnje u Hrvatskoj gde se proizvodnja povećava i gde veliki sistemi povlače male, angažuju se koperanti i manja preduzeća i time polako diže privreda na jedan viši nivo.

Zato i Srbija mora da sačuva svoju industriju, posebno u metalulrgiji, energetici i rudarstvu kako bi se angažovanjem domaćih kapaciteta, domaćom proizvodnjom i izvozom stimulisao privredni rast, očuvala i otvorila nova radna mesta.

Međutim, kada je u pitanju kako što efikasnije sprovesti takvu politiku, mišljenje sindikata je da svaka ozbiljna država, pored dobrog i iskrenog socijalnog dijaloga sa predstavnicima radnika, mora imati i razvojne banke za jačanje domaće proizvodnje i stimulaciju izvoza, ali i da pojača kontrolu nad javnim nabavkama koje često opterećuju budžet i koje su neretko glavni kočničari privrede i generatori korupcije i kriminala.

Takođe, za celokupan svet rada sa područja nekadašnje zajedničke države je važno da se povezuje kroz jačanje međusobne saradnje, na način kako to sada čine sindikati, što se preporučuje i političarima i privrednicima sa istih prostora koji su spremni na ulaganja i investiranje.

Kada je u pitanju konkretna saradnja među sindikatima u regionu, potpredsednik Industrijskih sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić izrazio je spremnost konkretne pomoći sindikatima iz BiH i našem sindikatu da kroz edukaciju, seminare i druge oblike sindikalne pomoći pomogne u fazi priprema za ulazak u privredni sistem EU.

Kongresu Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine, koji je bio i izborni, prisustvovalo je 80 delegata, brojni gosti iz regiona, među kojima su i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Za novog predsednika je izabran je Bajro Melez, dosadašnji predsednik Sindikata metalaca Kantona Sarajevo.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*