Home » OBAVEŠTENJA » Država mora da sačuva svoju industriju
Država mora da sačuva svoju industriju

Država mora da sačuva svoju industriju

Svaka ozbiljna država mora da sačuva svoju industriju, posebno u metalulrgiji, energetici i rudarstvu kako bi se angažovanjem domaćih kapaciteta, domaćom proizvodnjom i izvozom stimulisao privredni rast i očuvala radna mesta.

Beograd, 27.mart 2015. –  Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović juče je u Sarajevu kao gost prisustvovao Petom kongresu Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine.

veselinović

Veselinović je tokom posete imao više razgovora sa kolegama iz različitih entiteta BiH, kao i sa kolegama iz Industrijskog sindikata metalaca Hrvatske, države koja je prošla proces restruktuiranja i polako postaje konkurentna na tržištu EU čija je članica.

Uprkos lošem stanju industrije i položaju radnika u celokupnom regionu nekadašnje zajedničke države, postoje i pozitivni primeri jačanja industrije, posebno na tržištu brodogradnje u Hrvatskoj gde se proizvodnja povećava i gde veliki sistemi povlače male, angažuju se koperanti i manja preduzeća i time polako diže privreda na jedan viši nivo.

Zato i Srbija mora da sačuva svoju industriju, posebno u metalulrgiji, energetici i rudarstvu kako bi se angažovanjem domaćih kapaciteta, domaćom proizvodnjom i izvozom stimulisao privredni rast, očuvala i otvorila nova radna mesta.

Međutim, kada je u pitanju kako što efikasnije sprovesti takvu politiku, mišljenje sindikata je da svaka ozbiljna država, pored dobrog i iskrenog socijalnog dijaloga sa predstavnicima radnika, mora imati i razvojne banke za jačanje domaće proizvodnje i stimulaciju izvoza, ali i da pojača kontrolu nad javnim nabavkama koje često opterećuju budžet i koje su neretko glavni kočničari privrede i generatori korupcije i kriminala.

Takođe, za celokupan svet rada sa područja nekadašnje zajedničke države je važno da se povezuje kroz jačanje međusobne saradnje, na način kako to sada čine sindikati, što se preporučuje i političarima i privrednicima sa istih prostora koji su spremni na ulaganja i investiranje.

Kada je u pitanju konkretna saradnja među sindikatima u regionu, potpredsednik Industrijskih sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić izrazio je spremnost konkretne pomoći sindikatima iz BiH i našem sindikatu da kroz edukaciju, seminare i druge oblike sindikalne pomoći pomogne u fazi priprema za ulazak u privredni sistem EU.

Kongresu Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine, koji je bio i izborni, prisustvovalo je 80 delegata, brojni gosti iz regiona, među kojima su i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Za novog predsednika je izabran je Bajro Melez, dosadašnji predsednik Sindikata metalaca Kantona Sarajevo.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top