Home » OBAVEŠTENJA » DOKAZANO: DOBILA OTKAZ ZBOG SINDIKALNIH AKTIVNOSTI

DOKAZANO: DOBILA OTKAZ ZBOG SINDIKALNIH AKTIVNOSTI

Beograd, 29. januar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, nakon tri godine borbe pred nadležnim sudovima, uspeli su da dokažu da je Neva Obradović, nekadašnja predsednica sindikata Sloga u fabrici Jura Korporacije d.o.o. Rača nezakonito dobila otkaz od poslodavca zbog svojih aktivnosti sa pozicija sindikata.

Naime, njoj je Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio ranije donetu presudu Osnovnog suda u Kragujevcu, Sudske jedinice u Rači, kojom se poništava rešenje otkaza Ugovora o radu, za koji je Obradovićeva tvrdila da ga  je dobila suprotno odredbama Zakona o radu i isključivo zbog sindikalnih aktivnosti na koje ima pravo.

Iako je presuda postala pravosnažna, Neva Obradović se nije vratila na posao jer joj jednogodišnji ugovor o radu u ovoj stranoj kompaniji nije produžen, a sindikat Sloga je nakon njenog i još pet otkaza, prestao da postoji  usled straha zaposlenih da bi i oni  mogli da dožive istu ili sličnu sudbinu.

Podsećamo, menadžment južnokorejske korporacije Jura je krajem januara 2011. godine uručio više otkaza aktivistima sindikata „Sloga“, a Neva Obradović je  jedna od njih, uz obrazloženje da „nije sprečila da informacije o firmi, za koje je rukovodstvo „Jure“ tvrdilo da su netačne, dospeju u javnost“.  Radilo se o mobingu nad zaposlenima, pretnjama i raznim vrstama šikane.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“  je rekao da je ovim dobijena jedna „gorka pobeda radnika“ koja je, pre svega, pokazala da je potrebno dodatno jačati institucije pravde i zaštite zaposlenih, i da je to signal za državu da radne sporove ubuduće rešava u zakonskom roku od 6 meseci, na osnovu zakona i u interesu svojih građana.

„Mi nećemo odustati od dalje borbe, a nakon ove presude koja je dokazala da je jedina namera južnokorejskog poslodavca bila da uguši sindikat u svojoj korporciji  –  tužićemo je za svu štetu koja je naneta sindikatu. Takođe, želim da upozorim sve poslodavce koji blokiraju i brane rad sindikalnih organizacija da ne posežu za istim metodama, jer ih to neće spasiti od tužbi nezadovoljnih radnika, ali i besa koji se stvara i taloži kao kontraefekat. Socijalni dijalog  je tekovina  koja se mora poštovati i koji treba da posluži svim stranama da se na radnom mestu stvara pozitivna  klima  uzajamnog  poštovanja na relaciji zadovoljan radnik – zadovoljan poslodavac“.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*