Home » OBAVEŠTENJA » Dokaz da je potrebna lustracija sindikata

Dokaz da je potrebna lustracija sindikata

Odluka menadžmenta fabrike „Prvi partizan“ iz Užica, da se radnicima koji su išli na završni miting predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića isplati nezakonito zarada, dokazuje da je potrebna lustracija sindikata i preispitivanje odgovornosti čelnih ljudi sindikata koji rade ili su radili na štetu zaposlenih.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je Izvršni odbor Prvog partizana a.d.Užice, zloupotrebio svoj položaj i potpuno nezakonito tumačeći Zakon o radu doneo odluku da se za završni miting predsednika Srbije Aleksandra Vučića isplati zarada za odlazak i prisustvo na političkom mitingu.

Rukovodstvo fabrike je navelo da je odluku doneo razmatrajući zahtev reprezentativnih sindikata fabrike, Saveza samostalnih sindikata i Industrijskog sindikata, te da je na osnovu člana 114. st. 1 Zakona o radu doneo odluku da se radnicima koji su bili na mitigu predsednika SNS isplati zarada u visini prosečne zarade u proteklih 12 meseci.

Zakon o radu- sporni član

Kako se radi o stranačkom skupu predsednika SNS Aleksandra Vučića i partija okupljenih u vladajućoj koaliciji, a ne o godišnjem odmoru, plaćenom odsustvu, državnom prazniku, ili pozivu na vojnu vežbu zbog čega bi se angažovalo i plaćalo odsustvo radnika iz fabrike (Član 114. st. 1 Zakona o radu), ovo je pravi podsetnik kakva nas to „Budućnost Srbije“ zaista očekuje i čemu treba da se nadaju zaposleni u državnim preduzećima.

Pored menadžmenta fabrike i fabričkih sindikata, odgovornost snosi i ministar rada Zoran Đorđević koji dozvoljava maniplacije sindikata i rukovodstva fabrike sa Zakonom o radu, kao i ministar vojni Aleksandar Vulin u čijoj je nadležnosti namenska industrija.

U Beogradu, 11.06.2019.g

Informativna služba

U nastavku odluka Izvršnog odbora “Prvi partizan” Užice

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content