Home » OBAVEŠTENJA » Dnevni list „Danas“ o inicijativi Sloge za formiranje „srpske Sirize“

Dnevni list „Danas“ o inicijativi Sloge za formiranje „srpske Sirize“

Beograd, 19. februar 2015. (izvor Danas.rs) — Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u poslednje vreme dobijaju sve više poziva raznih organizacija, sa idejom stvaranja političke organizacije nalik na Sirizu, koja je nedavno pobedila na izborima u Grčkoj.

Capture2Predsednik ovog sindikata Željko Veselinović kaže za Danas da su već imali razgovore o formiranju „srpske Sirize“ sa skoro 20 levičarskih organizacija, pokreta i nevladinih organizacija, ali ne želi da navodi konkretna imena svojih sagovornika.

„Neoliberalni kapitalizam i mere štednje koje se sprovode nad radništvom Srbije, kao i pobeda levice u Grčkoj, sve više u javnosti otvaraju pitanje – da li je moguće formiranje organizacije nalik grčkoj Sirizi. Udruženi sindikati Srbije Sloga su otvoreni za sve razgovore o ovoj temi, koji bi se bazirali na Platformi za okupljanje u odbranu radnih, građanskih i ljudskih prava, koju smo usvojili 2014. godine.

U skladu sa tom platformom, Sloga je donela programske ciljeve na osnovu kojih su spremni na sve vrste razgovora sa onima kojima su oni prihvatljivi“, navode u ovom sindikatu.

Veselinović navodi da je grčka Siriza formirana duže vreme od brojnih malih levičarskih partija, organizacija i pokreta, a da su u Srbiji posle izbora u Grčkoj mnogi počeli da se „kite“ Sirizom. „Mi želimo da okupimo organizacije oko programa koji smo objavili. Za sada je to samo ispipavanje pulsa, da vidimo ima li zainteresovanih i da li to može da uspe u Srbiji“, objašnjava predsednik Sloge.

On dodaje da ne očekuje „veće partije“ da se priključe ovoj ideji, kao ni Savez samostalnih sindikata Srbije i Nezavisnost, imajući u vidu da su oni „ušuškani od strane države“ i da bi im to bilo rizično.

Prema njegovim rečima, sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Konfederacijom slobodnih sindikata (KSS) ranije su postojale slične ideje, te da će možda biti i sada zainteresovani. Kada je reč o Demokratskoj stranci, sa kojom su na poslednjim izborima bili na listi, Veselinović naglašava da je DS njihov prirodni saveznik, ali da sa njima još nisu razgovarali na temu „srpske Sirize“.

Šta o ovoj ideji kažu lideri drugih sindikata, kao i programskim ciljevima možete pročitati opširnije na www.danas.rs – Sindikat Sloga formira „srpsku Sirizu“ i na sloga.org.rs – Stav Sloge u vezi formiranja „srpske Sirize“.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

3 comments

  1. Nadezda Jakovljevic

    Da li ce Borko sa vama ili Vi sa njim.

  2. Napred.Moj glas koji je bio beli listic dugo godina dobijate sigurno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content