Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Vladin „Plan B“ mora biti transparentan

Sloga: Vladin „Plan B“ mora biti transparentan

Najgori mogući scenario je da na kraju svega kao država postanemo još siromašniji, bez Železare, radnih mesta, zaliha sirovina i industrijske  budućnosti

Beograd, 20. februar 2015. godine  — Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u danu kada se objavljuje javni poziv za profesionalni menadžment u Železari Smederevo pozivaju na punu transparentnost i veće učešće stručne javnosti u njenom izboru i daljem procesu održavanja te kompanije do sledeće eventualne privatizacije ili pronalaska strateškog partnera.

udruzeni-sindikati-sloga_660x330Mišljenja smo da je Vlada već napravila nepopravljivu grešku kada je Esmark unapred favorizovala, proglasila pobednikom čak i pre raspisivanja tendera i time ozbiljno ugrozila pregovarački proces i odvratila sve druge moguće ponude.

Zato Vladin „Plan B“ ne sme biti predmet brzoplete sanacije njene političke štete i buduća meta raznih profitera motivisanih ličnim interesom koji vide isključivo u profitu od milionskih zaliha naše najveće srpske čeličane.

Ovo je objektivna zabrinutost jer je javnost i dalje uskraćena odgovora na pitanje : o čemu se do sada pregovaralo sa Esmarkom i šta znači nedavna izjava čelnih ljudi te kompanije da nisu mogli da prihvate revidirani predlog Srbije u kome su promenjeni „prethodno dogovoreni uslovi“?

Smatramo da uprkos svemu postoje dobra i objektivna rešenja za Železaru, a to su izgradnja linije za pocinkovani i galvanizovani lim, do proizvodnje većih dimenzija čelika koji druge čeličane izbegavaju da rade jer im uništavaju opremu i postrojenja, a to su široki i debeli limovi.

Međutim, nejasno je kako to uraditi bez državne pomoći, ili novog kredita s obzirom na to da je čitav dosadašnji proces oko prodaje bio pod lupom MMF-a, kao i u senci procesa pridruživanja EU, kojom se Vlada Srbije obavezala da će od 1. februara ove godine prestati sa subvencionisanjem državnih preduzeća.

Nadamo se da će se ipak uz punu transparentnost iznaći neko rešenje i da će najgori mogući scenario biti izbegnut, a to je da na kraju svega kao država postanemo još siromašniji, bez Železare, radnih mesta, zaliha sirovina i bez budućnosti da ikada pokrenemo industriju u Srbiji.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*