Home » PRENOSIMO » CRCD: U Srbiji nema socijalne pravde
CRCD: U Srbiji nema socijalne pravde

CRCD: U Srbiji nema socijalne pravde

Navodna borba protiv korupcije jeste obična medijska buka. Njena funkcija je odvraćanje pažnje javnosti od rastućih socijalnih razlika i, posebno, od sve težeg pritiska siromaštva na pripadnike posebno ranjivih grupa

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenio je danas da u Srbiji ne postoji socijalna pravda niti vladavina zakona.

spCRCD je u saopštenju za javnost povodom Svetskog dana socijalne pravde ocenio da građani Srbije nemaju adekvatnu pravnu zaštitu i suočeni su sa rastućim siromaštvom, a milioni njih i sa stvarnom bedom.

“Sedmocifrenom broju penzionera država je pokrala njihove višedecenijske uplate u penzioni fond. Nezaposlenost je ogromna. Jedino sigurno zaposlenje je u javnom sektoru. Uslov za zaposlenje u ogromnom broju slučajeva jeste članstvo u nekoj od političkih stranaka koje se u datom času nalaze na vlasti”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da zaposleni u javnom sektoru u pogledu sigurnosti zaposlenja i visine primanja uglavnom imaju nesrazmernu prednost u odnosu na svoje pandane iz paralenih društvenih grupa u privatnom sektoru.

“Stanje podseća na društvenu strukturu Srbije iz devetnaestog veka, kada je privreda bila potpuno nerazvijena, i kada je zaposlenje u državnoj službi predstavljalo gotovo jedini kanal društvene pokretljivosti”, piše u saopštenju.

CRCD je ocenio da takvo stanje doprinosi kulturnom opadanju i “varvarizaciji” društva.

Ta nevladina organizacija je optužila aktuelne vlasti da nastoje da obmanu građane “takozvanom borbom protiv korupcije i kriminala”.

“Za tri godine borbe protiv korupcije nijedan osumnjičeni ni optuženi korupcionaš nije ni prvostepeno osuđen. Navodna borba protiv korupcije jeste obična medijska buka. Njena funkcija je odvraćanje pažnje javnosti od rastućih socijalnih razlika i, posebno, od sve težeg pritiska siromaštva na pripadnike posebno ranjivih grupa”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da pripadnici ranjivih grupa u današnjoj Srbiji “većinom žive život nedostojan čoveka”.

Izvor: Autonomija.info

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top