Home » OBAVEŠTENJA » DEŽA VI – VEĆ VIĐENO

DEŽA VI – VEĆ VIĐENO

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, najoštrije protestuju što je sutrašnji sastanak sindikata sa savetnikom Vlade Srbije Stros Kanom otkazan pod pritiskom i ucenama UGS Nezavisnost i Saveza Samostalnih sindikata Srbije, saopštenjem, kako su naveli „zbog  toga što je Ministarstvo privrede na taj razgovor, umesto samo reprezentativnih, pozvalo i predstavnike drugih sindikata“.

deza vi Déjà vuU trenutku kada se država odlučila na ozbiljan razgovor sa svim sindikatima na bazi opšteg nacionalnog konsenzusa, kako bi se privreda i celo društvo stavilo na noge, rukovodstva ova dva sindikata koja za sebe tvrde da su reprezentativna odlučila su se na nastavak ucenjivačke sindikalne politike kakvu smo i ranije viđali.

Otkazivanje sastanka zbog ucene ova dva sindikata su poraz države i ovo samo pokazuje koliko su  sindikalizam i socijalni dijalog u Srbiji obesmišljeni zahvaljujući kontinuiranom antisindikalnom politikom onih koji za sebe tvrde da su reprezentativni sindikati.

Pozivanje na tripartizam i socijalni dijalog  je odavno obesmišljen u instituciji Socijalno ekonomskog saveta  (SES) na koga se ovi sindikati pozivaju,  jer  to telo mesecima ne zaseda i do sada nije dalo odgovor ni na najosnovnija pitanja kao što je visina minimalne cene rada.

Pretnje Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost da će preko Međunarodne konefederacije sindikata, kao i Evropske konfederacije sindikata, „naći načina da se naknadno, u manje vašarskim okolnostima nađu sa Stros Kanom“, ocenjujemo kao besmislene, jer  je u ovom trenutku najbitnije zaštititi radnike Srbije i one kojima se spremaju novi restriktivni zakoni.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će se pisanim putem obratiti Međunarodnoj organizaciji rada, ali i svim radnicima Srbije  i ukazati na antisindikalnu politiku ova dva sindikata, čije je rukovodstvo odavno izgubilo kredibilitet u raznim dosadašnjim kohabitacijama čiji smo svi svedoci i čiji je jedini cilj  i interes nastavak baštinjenja benefita u raznim Upravnim odborima i telima gde se odvajaju značajna sredstva države.

Dovoljno je napomenuti da jedan od lidera svakog meseca, pored svoje redovne plate na svoj račun kao predsednik Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mesečno prima  59.598,00 dinara, što se može proveriti i na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. O drugim primanjima će tek morati da se izjasni!

U Beogradu, 15.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Saopštenje ova dva sindikata možete pogledati ovde /LINK/

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*