Home » SLOGA VESTI » Danas se u Novom Sadu, pred našim očima, odvija socijalni genocid
Danas se u Novom Sadu, pred našim očima, odvija socijalni genocid

Danas se u Novom Sadu, pred našim očima, odvija socijalni genocid

Novi Sad, 28.10.2018. – Godinu dana od posete ministra rada Zorana Đorđevića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića preduzeću „DES“ u Novom Sadu, umesto obećanih poslova i novog zapošljavanja, na ulici je 150 otpuštenih invalida rada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević prilikom prošlogodišnjeg obilaska u oktobru mesecu preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „DES“ istakli su da država evidentno subvencioniše i pomaže rad preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Vučević je tada rekao da je Grad Novi Sad doneo odluku, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog “DES“-a kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi. Međutim, umesto konverzacije za podsticaj, otkazi!

Ove izjave u svakoj normalno uređenoj državi bile bi u skladu sa odgovornom politikom vlasti prema invalidima koji nisu u stanju da rade poslove koje rade potpuno radno sposobni, ali ne i u “Potemkinovoj Srbiji” Aleksandra Vučića, čiji je ministar i gradonačelnik na ulicu uz socijalni program ( čitaj prinudni otkaz) isterali 150 radnika invalida.

Isterani su sa otpremninom, koja će trajati možda 3-4 meseca, sve dok se ne plate svi zaostali računi, dugovanja, takozvane teke ili dužničke sveske po prodavnicama, a posle…

Međutim, ono šta je potpuni genocid nad nemoćnima je da su bivši radnici DES-a ostali bez povezanog radnog staža, neisplaćenih zarada i primanja koja bi trebalo da imaju po zakonu kada ostanu bez posla i prijave se Nacionalnoj službi zapošljavanja.

Đorđeviću, Vučeviću, kako ste to mogli da uradite invalidima? Sram vas bilo!

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top