Home » OBAVEŠTENJA » DANAS JE DAN RUDARA SRBIJE
ФОТО НОВОСТИ

DANAS JE DAN RUDARA SRBIJE

S A O P Š T E NJ E   Z A   J A V N O S T
Srpski rudnici kao u 19 veku

Dan radara Srbije će i ove godine rudari prema najavama proslavljati radno  i u senci manifestacija  koje treba da sakriju katastrofalno stanje u srpskom rudarstvu, budući da se o radnicima, o uslovima rada i bezbednosti sve manje vodi računa.

„Smatramo da je potrebno stimulisati ovu granu na adekvatan način, direktnim uticajem države na jačanje ove industrijske grane, većim inspekcijskim radom nad rudnicima, nametanjem svetskih i evropskih standarda u rudarstvu i otvaranjem škola za profesionalne rudare, kako bi se radnici obučili za taj posao i predupredile greške koje mogu nastati zbog ljudskog faktora“.

Rudarstvo u Srbiji  na početku 21 veka i dalje je zarobljeno u prošlosti 19-tog i spada među najopasnija zanimanja, a svedoci smo da je pored loše privatizacije i dovođenja neprofesionalnog menadžmenta, jedan od glavnih razloga loša opremljenost rudnika, slabi uslovi zaštite rudara i njihova obučenost.

Umesto modernizacije rudnika i dalje se koriste lopata i kramp kao osnovno sredstvo za rad, što nas uvrštava u zemlje trećeg sveta sa visokim stepenom rizika i stradanja.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, svim rudarima, na svim kopovima širom Srbije, čestitaju 6. avgust – Dan rudara Srbije!

Uz rudarski pozdrav „Srećno“ , dodajemo  i „Složno“ !

 

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Željko Veselinović, predsednik

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*