Home » OBAVEŠTENJA » Čestitka povodom dana Vojske Srbije.

Čestitka povodom dana Vojske Srbije.

Sloga sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije svim bivšim i sadašnjim pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestita 23. april, dan Vojske Srbije.

Vojska Srbije proslavlja 23. april u spomen na dan kada je 1815. godine, podignut Drugi srpski ustanak. Upravo je ovaj ustanak bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda. Zato je vojska od uvek bila deo naroda, a narod deo vojske. Veze naroda i vojske su neraskidive i tako će uvek i biti.

Danas slavimo dan Vojske Srbije u vreme vanrednog stanja. Duboko smo uvereni da ćemo uspeti u borbi da se položaj pripadnika vojske bar malo popravi do sledećeg praznika.

Danas pripadnici vojske nemaju platu koja je zakonom propisana, često se ne isplaćuje prekovremeni rad ili se nepravilno vodi, ne plaća nam se topli obrok i regres, putni troškovi se ne isplaćuju u realnom iznosu. Česti su slučajevi da pripadnici vojske rade i poslove koji nisu u opisu njihovog radnog mesta, pravilnici su često ne usaglašeni sa zakonima a nisu isključeni ni slučajevi mobinga. Obećavani su nam jeftini stanovi, veća plata, bolja uniforma. U medijima čujemo kako je vojska sve jača, a ako se neko usudi da govori o stanju u vojsci, meta je vojnodisciplinskog suda. Odliv kadra je toliki da ga je ministar proglasio tajnom.

Ipak mi ne bismo bili vojnici ako bismo samo kukali nad sudbinom koja nas je zadesila. Zato nam predstoji borba za poboljšanje položaja pripadnika vojske. Vojniku se mora vratiti poštovanje, dostojanstvo i status u društvu koji zaslužuje.

U nadi da ćemo za sledeći Dan vojske pohvaliti stanje u vojsci želimo Vam srećan Dan Vojske Srbije.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ se pridružuju čestitkama kolega iz sindikata Vojske.

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content