Home » OBAVEŠTENJA » Bruka i sramota: Umesto da se bore za radnike, sindikati hvale vlast

Bruka i sramota: Umesto da se bore za radnike, sindikati hvale vlast

Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) podržao je danas „veliku odlučnost i politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju što brže neutralizacije virusa COVID-19“.

Takođe, Savet je podržao i sve sprovedene mere Vlade Srbije, kao i paket mera donetih radi efikasnijeg sprečavanja štetnih posledica pandemije po domaću privredu i građane, ali kako navode, neophodno je uraditi i određene izmene i dopune mera koje su u primeni, odnosno njihovo prilagođavanje trenutnoj situaciji.

„Očuvanje života i zdravlja građana, prvenstveno jačanjem kapaciteta zdravstvenog sistema, uz istovremeno poštovanje principa jednakosti i ravnopravnosti u donošenju i implementaciji mera i njihovo efikasno sprovođenje, treba da ostanu prioritet rada Vlade Srbije i u narednom periodu“, saopštio je Savet.

Članovi SES-a usaglasili su se na današnjoj sednici da je veoma bitno održati finansijski sistem vitalnim, a za to je neophodno pravovremeno izvršavanje finansijskih obaveza, kako privrednih subjekata tako i lokalnih samouprava i države, jer, kako navode, briga o radnicima treba da dovede do održanja vitalnosti privrednih subjekata, a time i privrednog sistema i same države.

Prema rečima članova SES-a, država treba da deluje svim svojim instrumentima kako bi održala sve privredne subjekte u vitalnosti i kako bi se i nakon suzbijanja pandemije nastavio privredni rast.

„Prosvetnim i kulturnim aktivnostima naročito treba posvetiti pažnju, jer njima se stvaraju buduće generacije koje će jačati Srbiju da i u budućnosti spremno odgovori na ovakve i slične izazove, da ojača privredu i povećava životni standard građana“, navodi se u saopštenju SES-a.

Sednici SES-a prisustovali su predsedavajući ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Kako je saopšteno, posle sednice ministar je telefonom razgovarao i sa predsednikom UGS „Nezavisnost“ Zoranom Stojiljkovićem.

 

UGS SE OGRADIO OD SAOPŠTENJA! 

Stojiljković: UGS Nezavisnost ne podržava saopštenje SES-a

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković izjavio je danas da taj sindikat ne podržava saopštenje Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) u kome se pruža podrška svim merama Vlade Srbije i izražava zahvalnost predsednik Vučiću.

On je rekao da nije prisustvovao sednici Kolegijuma SES-a koja je juče održana sa ciljem da se pripremi sednica tog tela, a da je danas dobio saopštenje u kome se konstatuje podrška SES-a svim merama Vlade Srbije.

„Saglasio sam se juče oko izrade saopštenja u kome će se, uz načelu podršku merama Vlade Srbije u borbi protiv pandemije, istaći i kritičke sugestije socijalnih partnera i potreba revitalizovanja socijalnog dijaloga“, naveo je Stojiljković u saopštenju.

Istakao je da je danas dobio saopštenje u kome se „konstatuje podrška SES-a Srbije svim merama Vlade i izražava zahvalnost odlučnosti i naporima predsednika Vučića“.

„O tome koliko sam informisan nije bilo reči na sastanku, a Kolegijum i nema pravo da donosi takve ocene“, naveo je Stojiljković.

Takvo saopštenje, prema njegovim rečima, „protivno je praksi rada SES-a, a kao ključnog organa tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji ono ga, pre svake meritorne rasprave, faktički svodi na funkciju produžene ruke vlasti“.

Saopštenje se kako je ocenio, kosi i sa stavom Izvršnog odbora UGS „Nezavisnost“, usvojenom u dokumentu, vezanom za dogovor o izlasku iz krize.

„Lojalni smo i u obavezi da slušamo samo interese i glas članstva, zaposlenih i građanki i građana Srbije, a tu obavezu, a pogotovu bez prethodne kritičke i ravnopravne rasprave nemamo prema bilo kojoj vlasti“, naveo je Stojiljković

 

SLOGA : Sramno saopštenje SES-a

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštenje Socijalno – ekonomskog saveta Srbije (SES) u kome se podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova politika u vreme virusa COVID-19 doživljavaju kao sramnu podršku vladajućem režimu u maskiranju njene nesposobnosti da se uhvati u koštac sa problemima koji će se najviše odraziti na ekonomiju Srbije.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je vladajuća većina preterala u predizbornoj funkcionerskoj kampanji, jer pandemija Covida-19 još traje, kao i ekonomska stagnacija, i svaka ocena o nečijoj uspešnosti može biti data tek nakon završetka zdravstvene krize i efekata mera koja je predložila Vlada Srbije.

Kao sindikat pružamo punu podršku kolegama iz UGS Nezavisnost i predsedniku sindikata Zoranu Stoiljkoviću, članovimna SES-a, koji su saopštenje ocenili da je “ dato bez njihove saglasnosti, da se kosi sa stavovima njihovog Izvršnog odbora i da je ono protivno praksi rada SES-a, što ga faktički svodi na funkciju produžene ruke vlasti”.

Predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića pozivamo da preispita svoju ulogu u SES-u i da ne vređa radnike “kart blanš” saopštenjima, koji od njega očekuju oštre kritike, a ne hvalospeve na račun vlasti i poslodavaca koji godinama unazad urušavaju prava zaposlenih u Srbiji.

 

Informativna služba

 

….

 

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*