Home » БЛОГ » БРУТАЛНО ИСКРЕНО: Čekaj, s kojim pravom?
БРУТАЛНО ИСКРЕНО: Čekaj, s kojim pravom?

БРУТАЛНО ИСКРЕНО: Čekaj, s kojim pravom?

ПИШЕ: Владимир Радосављевић. – 

ОК, је ли сад донета одлука о завршетку штрајка у ФИАТ-у? Дакле, сад могу да напишем шта мислим а да то не буде схваћено као опструкција штрајка, што никако нисам желео. Завршен је? Дакле, може!

Владимир Радосављевић

Свако ко у било какву акцију крене иза самосталног синдиката је осуђен на пропаст! То што радници у Србији о свему имају мишљење за које су убеђени да је једино исправно сем о синдикату, јер их једина организација која их пред послодавцем законски заступа и представља ама ич не интересује, има своју цену.

Свакоме ко се имало разуме у синдикате зна да самостални синдикат и није синдикат, већ наслеђена инфраструктура синдиката из “оних времена” чија врхушка са радништвом у Србији никакве везе нема.

То је скуп бизнисмена који тргују радничком муком, знојем и крви. А знамо какви су бизнисмени у Србији…

Док смо ми као радници осиромашени и обесправљени, врхушка Самосталног синдиката се богатила раме уз раме са политикантима и осталим битангама. Један Орбовић, који годинама потписује минималац који је 20-так пута нижи од његових основних и легалних примања (остала су непозната и захтевају озбиљну криминалну истрагу) са радницима Србије, љиховим мукама и проблемима, има додирних тачака исто колико и са квантном механиком – чуо је за то али нема појма о чему се ради.

Свако коме није сумњиво то што се самостални синдикати оснивају у свим фирмама, и оним у којима се људи који оснују неки други синдикат отпуштају, а акцију учлањавања углавном воде директори и шефови, очигледно и не заслужује боље од оног што нам се свима, због таквих, догађа.

Свако коме није јасно шта је организација која је била саучесник свих влада за време потпуног уништења српске индустрије, пољопривреде, образовања, здравства, културе, науке, уметности…. а нашег потпуног осиромашења и обесправљења, док су се за то време челници те организације обогатили, и не заслужује ништа боље од оног што нам се дешава.

Чим је отпочео штрајк у ФИАТ-у, у организацији Самосталног синдиката, многима од нас је било јасно како ће се завршити – радници ће добити неку цркавицу (читај ништа) али ће њихов штрајк Орбовић и друштво дебело наплатити.

Оно што је понуђено радницима ФИАТ-а је ништа, а за шта их је продао самостални синдикат не знамо, и никад нећемо ни знати. Као и увек! Јер, разговори које они воде у име радника су увек тајни. После њих се испостави да је и пола договора тајно. То није ништа ново, понавља се већ деценијама. Ко ће да објасни зашто је представник другог синдиката који је учествовао у штрајку из преговора брутално избачен?

Шта се све ту мувало не знамо, али за сада имамо бар две јако сумњиве ствари:

1- Нема синдиката у Србији са оваквим зарадама и чланаринама, који на легалан начин располаже штрајкачким фондом довољним да се радницима, попут ФИАТА исплати 1000 динара по дану штрајка! Математички неизводљиво, па таман да самосталци никада ништа од чланарине нису ни на шта трошили. А знамо да они имају јагњеће бригаде, летују у ексклузивним одмаралиштима, возе неке лимузине итд…

А и да је изводљиво, поставља се питање од куд синдикату чији је рачун стално у блокади сад ођеданпут паре за то? Да није Влада Србије пребацила нека средства синдикату која ће он да прикаже као своју накнаду члановима? Прво, то је нелегално. Влада располаже парама свих нас и ја не дозвољавам да моје паре пребацује неком синдикату! Друго, ако је тако, зашто се исти износ не уплати и осталим штрајкачима, и у ФИАТУ (који нису чланови самосталног синдиката) и у осталим фабрикама у Србији у којима се штрајкује и штрајковало?

Треће, ако је тако, предлажем свим радницима који примају минималац у Србији да ступе у штрајк јер се та накнада не разликује много од њихових плата. Наравно, ово никада не можемо доказати, али нек самосталци покажу књиге из којих се може видети на који начин ће ово финансирати и из којих средстава, а онда објасне и зашто су лагали државу да им је рачун у блокади ( ово је било званично објашњење за чињеницу да им је министер Љајић својевремено прбацио неких 20 милиона…)

2- Орбовић у име радника помиње да се обавезао да три године неће штрајковати! Чекај, с којим правом неко одузима радницима законско право на штрајк?

Е па радници Србије – са правом које му ви дајете. Ко зна колико је сличних обећања дао разним директорима, владама итд. И испунио! Што би се рекло – може му се.

Јер, његово чланство су они који то заслужују, из разлога које сам навео на почетку овог текста.

Ми имамо мање чланова него Орбовић и самостални синдикат. Али, оно на шта сам ја поносан је што су наши чланови СВЕСНИ! Они су код нас учлањени сопственом одлуком. И кад би се било који њихов штрајк завршио тако што би без консултација са њима наш председник или било ко од нас потписао било шта они би нас умлатили од батина. Зато их волим, и зато ћу да се борим и за њих и против радничког зла оличеног у самосталном синдикату докле год будем имао снаге. А дао Бог, имам још. Ћераћемо се!

ПС – радници ФИАТА – с ким сте у сватове пошли, још сте се и добро удали!

Аутор је потпредседник Удружених синдиката Србије „Слога“ и председник Синдиката Индустријских радника „Слога“

 

 

..

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top