Home » BLOG » BRUTALNO ISKRENO: Čekaj, s kojim pravom?

BRUTALNO ISKRENO: Čekaj, s kojim pravom?

PIŠE: Vladimir Radosavljević. – 

OK, je li sad doneta odluka o završetku štrajka u FIAT-u? Dakle, sad mogu da napišem šta mislim a da to ne bude shvaćeno kao opstrukcija štrajka, što nikako nisam želeo. Završen je? Dakle, može!

Vladimir Radosavljević

Svako ko u bilo kakvu akciju krene iza samostalnog sindikata je osuđen na propast! To što radnici u Srbiji o svemu imaju mišljenje za koje su ubeđeni da je jedino ispravno sem o sindikatu, jer ih jedina organizacija koja ih pred poslodavcem zakonski zastupa i predstavlja ama ič ne interesuje, ima svoju cenu.

Svakome ko se imalo razume u sindikate zna da samostalni sindikat i nije sindikat, već nasleđena infrastruktura sindikata iz “onih vremena” čija vrhuška sa radništvom u Srbiji nikakve veze nema.

To je skup biznismena koji trguju radničkom mukom, znojem i krvi. A znamo kakvi su biznismeni u Srbiji…

Dok smo mi kao radnici osiromašeni i obespravljeni, vrhuška Samostalnog sindikata se bogatila rame uz rame sa politikantima i ostalim bitangama. Jedan Orbović, koji godinama potpisuje minimalac koji je 20-tak puta niži od njegovih osnovnih i legalnih primanja (ostala su nepoznata i zahtevaju ozbiljnu kriminalnu istragu) sa radnicima Srbije, ljihovim mukama i problemima, ima dodirnih tačaka isto koliko i sa kvantnom mehanikom – čuo je za to ali nema pojma o čemu se radi.

Svako kome nije sumnjivo to što se samostalni sindikati osnivaju u svim firmama, i onim u kojima se ljudi koji osnuju neki drugi sindikat otpuštaju, a akciju učlanjavanja uglavnom vode direktori i šefovi, očigledno i ne zaslužuje bolje od onog što nam se svima, zbog takvih, događa.

Svako kome nije jasno šta je organizacija koja je bila saučesnik svih vlada za vreme potpunog uništenja srpske industrije, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, kulture, nauke, umetnosti…. a našeg potpunog osiromašenja i obespravljenja, dok su se za to vreme čelnici te organizacije obogatili, i ne zaslužuje ništa bolje od onog što nam se dešava.

Čim je otpočeo štrajk u FIAT-u, u organizaciji Samostalnog sindikata, mnogima od nas je bilo jasno kako će se završiti – radnici će dobiti neku crkavicu (čitaj ništa) ali će njihov štrajk Orbović i društvo debelo naplatiti.

Ono što je ponuđeno radnicima FIAT-a je ništa, a za šta ih je prodao samostalni sindikat ne znamo, i nikad nećemo ni znati. Kao i uvek! Jer, razgovori koje oni vode u ime radnika su uvek tajni. Posle njih se ispostavi da je i pola dogovora tajno. To nije ništa novo, ponavlja se već decenijama. Ko će da objasni zašto je predstavnik drugog sindikata koji je učestvovao u štrajku iz pregovora brutalno izbačen?

Šta se sve tu muvalo ne znamo, ali za sada imamo bar dve jako sumnjive stvari:

1- Nema sindikata u Srbiji sa ovakvim zaradama i članarinama, koji na legalan način raspolaže štrajkačkim fondom dovoljnim da se radnicima, poput FIATA isplati 1000 dinara po danu štrajka! Matematički neizvodljivo, pa taman da samostalci nikada ništa od članarine nisu ni na šta trošili. A znamo da oni imaju jagnjeće brigade, letuju u ekskluzivnim odmaralištima, voze neke limuzine itd…

A i da je izvodljivo, postavlja se pitanje od kud sindikatu čiji je račun stalno u blokadi sad ođedanput pare za to? Da nije Vlada Srbije prebacila neka sredstva sindikatu koja će on da prikaže kao svoju naknadu članovima? Prvo, to je nelegalno. Vlada raspolaže parama svih nas i ja ne dozvoljavam da moje pare prebacuje nekom sindikatu! Drugo, ako je tako, zašto se isti iznos ne uplati i ostalim štrajkačima, i u FIATU (koji nisu članovi samostalnog sindikata) i u ostalim fabrikama u Srbiji u kojima se štrajkuje i štrajkovalo?

Treće, ako je tako, predlažem svim radnicima koji primaju minimalac u Srbiji da stupe u štrajk jer se ta naknada ne razlikuje mnogo od njihovih plata. Naravno, ovo nikada ne možemo dokazati, ali nek samostalci pokažu knjige iz kojih se može videti na koji način će ovo finansirati i iz kojih sredstava, a onda objasne i zašto su lagali državu da im je račun u blokadi ( ovo je bilo zvanično objašnjenje za činjenicu da im je minister Ljajić svojevremeno prbacio nekih 20 miliona…)

2- Orbović u ime radnika pominje da se obavezao da tri godine neće štrajkovati! Čekaj, s kojim pravom neko oduzima radnicima zakonsko pravo na štrajk?

E pa radnici Srbije – sa pravom koje mu vi dajete. Ko zna koliko je sličnih obećanja dao raznim direktorima, vladama itd. I ispunio! Što bi se reklo – može mu se.

Jer, njegovo članstvo su oni koji to zaslužuju, iz razloga koje sam naveo na početku ovog teksta.

Mi imamo manje članova nego Orbović i samostalni sindikat. Ali, ono na šta sam ja ponosan je što su naši članovi SVESNI! Oni su kod nas učlanjeni sopstvenom odlukom. I kad bi se bilo koji njihov štrajk završio tako što bi bez konsultacija sa njima naš predsednik ili bilo ko od nas potpisao bilo šta oni bi nas umlatili od batina. Zato ih volim, i zato ću da se borim i za njih i protiv radničkog zla oličenog u samostalnom sindikatu dokle god budem imao snage. A dao Bog, imam još. Ćeraćemo se!

PS – radnici FIATA – s kim ste u svatove pošli, još ste se i dobro udali!

Autor je potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i predsednik Sindikata Industrijskih radnika „Sloga“

 

 

..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content