Home » KAMPANJE » A gde to treba da štrajkuju rudari?
A gde to treba da štrajkuju rudari?

A gde to treba da štrajkuju rudari?

Izvor: USS Sloga, 4. decembar 2015.Vladimir-Radosavljevic1-523x330

Autor: Vladimir Radosavljević.-

Kroz razne podzakonske akte i zakone koji se odnose na pojedinačne delatnosti vlastodršci, u nestrpljenju da isčekaju donošenje planiranog Zakona o štrajku, već pokušavaju što više njegovih odredbi da sprovedu…

Već nekoliko godina u poceduri je predlog novog zakona o štrajku, kojim se, ukoliko bude usvojen u obliku u kojem je predložen, štrajk u Srbiji faktički onemogućava. Tačnije, taj predlog predviđa mogućnost organizovanja štrajka isključivo na način i pod uslovima koji ga čine „nevidljivim“ za poslodavca.

U predlogu, naime, stoji da se štrajk može organizovati jedino na način na koji ni najmanje ne ugrožava poslodavca – štrajkači su u obavezi da štrajk organizuju u delovima preduzeća i na način da njihov štrajk ni na koji način to poslovanje ne ugrožava!? A ako štrajk ni na koji način ne ugrožava poslovanje, šta je onda njegova svrha? Ako štrajkujete u nekom podrumu, ali tako da ste u obavezi da i pored štrajka, u skladu sa obezbeđivanjem famoznog „minimuma procesa rada“ (čitaj – nesmetanog ostvarivanja profita za poslodavca) angažujete za poslodavca dovoljan broj radnika – kakav je onda to štrajk! Država je, u suludoj dvostrukoj ulozi koju ima u Srbiji – zakonodavca i istovremeno i najvećeg poslodavca, naravno, prvenstveno mislila o sebi, te tako predlog ovog zakona predviđa i zabranu okupljanja štrajkača van prostorija poslodavca – šro znači zabranu okupljanja i protestvovanja ispred Vlade Srbije, na primer, u slučajevima kad je ona poslodavac?! O kažnjivosti blokiranja puteva da i ne govorimo. Jednom rečju, planira se potpuna zabrana štrajka u Srbiji ( tačnije pravo na njegovo organizovanje jedino pod okolnostima i u uslovima koji ga sasvim obesmišljavaju).

Ovaj predlog još nije zaživeo kao zakon, što ne znači da u svakom trenutku neće jer znamo da je Skupština samo pomoćni organ Vlade koja bespogovorno, koristeći se „blagodetima“ obezbeđene glasačke većine, usvaja sve predloge Vlade, ma koliko one bile štetne ili besmislene. Do tada, svedoci smo raznih nagoveštaja ciljeva onih koji o našim osnovnim radnim, ljudskim i civilizacijskim pravima upravljaju. Civilizacijske tekovine stare uglavnom više od jednog veka u Srbiji se gube – već odavno smo u velikoj većini izgubili pravo na osmočasovno radno vreme, adekvatne odmore i odsustva, prava na bolovanje itd. Kroz razne podzakonske akte i zakone koji se odnose na pojedinačne delatnosti vlastodršci, u nestrpljenju da isčekaju donošenje planiranog Zakona o štrajku, već pokušavaju što više njegovih odredbi da sprovedu. Tako smo bili svedoci pokušaja da se zaposlenima u državnim organima i policiji zakonom koji se na njih odnosi zabrani štrajk i za njegovo organizovanje ili učešće u istom automatski daje otkaz zaposlenom. Tek je odluka Ustavnog suda Srbije od 30.10. 2012. god. sprečila ovakvo ugrožavanje osnovnog radnog prava. Tom odlukom, Ustavni sud je ocenio da , u skladu sa Ustavom, svi zaposleni imaju pravo na štrajk! U istzom članu koji ovo definiše piše i “ štrajk se može organizovati u preduzeću…“ tako da nikakva tumačenja aktuelnih vlastodržaca nemaju potporu u Ustavu ove države. Jedino ako oni sebe ne vide kao nekog ko je iznad Ustava, i te Države?

Sve prethodno napisano je podsećanje i uvod u temu, a tema je – najnovijim predlogom zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđena je kazna i do 5 godina zatvora za rudare ukoliko štrajkuju u jamama! A gde to treba da štrajkuju rudari? Besmisleno je argumentovati nešto što je samo po sebi argument – štrajk u rudnicima pretpostavlja štrajk u jamama, gde rudari svoj rad i obavljaju. Tačka! Sve ostalo je besmisleno i upereno jedino ka praktičnom ukidanju prava na štrajk.

Ovo nije trenutni problem, i nije problem jedne „branše“. Ovo je problem svih nas, jer ako prođe u rudarstvu, eto ga za vratom svima nama. Možda je to najzad i prilika da se okupimo, svi sindikati i svi radnici, i najzad iskažemo tu neophodnu solidarnost i minimum zajedničkih stavova? A bar u oceni ovog predloga se možemo složiti da se radi o besmislenom i antiradničkom, i da su njime ugrožena osnovna ljudska prava, danas naših kolega rudara, a sutra i svima nama ostalima.

Zato, USS Sloga iskazuje apsolutno protivljenje ovom, i svim sličnim predlozima, i poziva sve svoje , ali i ostale sindikate u rudarstvu i energetici da mu se oštro suprostave. Rudari su jedni od retkih koji imaju položaj i moć da se suprostave omči neoliberalizma koju nam svima zatežu oko vrata. Oni bukvalno mogu da zaustave ovu zemlju, u svakom smislu, i to im obezbeđuje poziciju da se protiv ovakvog zakona bore. Nadam se da će to i iskazati.

U toj borbi imaće našu apsolutnu podršku. Budimo solidarni, budimo jedinstveni!

Autor je potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top