Home » OBAVEŠTENJA » 8. mart u Srbiji bez prave suštine

8. mart u Srbiji bez prave suštine

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” svim svojim članicama i svim ženama čestitaju 8. mart, Međunarodni borbeni dan žena.

Današnji dan, koji bi trebao da je simbol borbe u Srbiji se i ove godine proslavlja na tradicionalni dan sitnih poklona, bez prave suštine njegovog uspostavljanja kao praznika. Položaj žena u Srbiji je sve teži, intenziviranje posla se povećalo, a fleksibilan i nesiguran rad su postali standard.

Žene u Srbiji danas su diskriminisane u svekom pogledu. Od nejednakih plata za jednaki rad, česte zloupotrebe radnog vremana i nerazumevanju vlasti za potrebu ukidanja rada nedeljom.

Dovoljno je podsetiti na inicijativu sindikata o uvođenju zabrane rada nedeljom, posebno u trgovinama gde radi oko 200 hiljada zaposlenih, od čega su 70 odsto žene. Zabranu su usvojile susedna Crna Gora i Hrvatska, ali ne i Srbija čiji je aktuelni predsednik izričito bio protiv toga.

Zato, obavezni smo kao sindikat da pozivamo sve u borbu za istinsku i suštinsku ravnopravnost žena, za njihovu bolju ekonomsku i socijalnu zaštitu i sistem bez eksploatacije rada.

Informativna služba

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*