Home » OBAVEŠTENJA » Željezara u Smederevu gasi visoku peć

Željezara u Smederevu gasi visoku peć

Uprava Železare u Smederevu najavila je da će krajem meseca ugasiti jednu od dve visoke peći, a razlog je smanjena potražnja za čelikom.

Kineska kompanija koja upravlja Železarom najavljuje da je reč o privremenoj meri te da će proizvodnja ponovno biti pokrenuta kad se svetsko tržište stabilizuje. Vlada Srbije još nije reagovala na najavu smanjenja proizvodnje koja će, prema oceni ekonomskih stručnjaka, uticati na smanjenje BDP-a. Ovo je iznenađenje, imajući u vidu da je Železara ovu godinu počela kao treći po veličini izvoznik u Srbiji.

Deo struke smatra da može doći do intervencije države, ako ovakva situacija potraje.

–  Svakih par godina praktično jedna od dve visoke peći bude tema razgovora zato što uvek neka stavi na tihi hod ili se ugasi. Ovaj put je i za mene lično iznenađenje zato što čelik koji proizvodi Železara Smederevo je konkurentan za čelik koji se proizvodi u rusiji i Ukrajini, rekao je predsednik USS Sloga Željko Veselinović.

Veselinović koji je i sam nekada radio u smederevskoj Železari smatra i da do otpuštanja radnika neće doći jer kako objašnjava potreban je isti broj radnika bez obzira na to da li rade jedna ili obe peći.

U nastavku opogledajte prilog TV Alljazera…

Izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2022/7/13/zeljezara-u-smederevu-gasi-visoku-pec

 

.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content