Home » KAMPANJE » Želja građana Srbije za socijalnom pravdom je sve izraženija

Želja građana Srbije za socijalnom pravdom je sve izraženija

Beograd, 19. februar 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana socijalne pravde upozoravaju da među stanovništvom Srbije, bilo da su zaposleni, nezaposleni ili penzioneri, sve više postoji ozbiljna zabrinutost za njihovu budućnost, jer je nedostatak prihoda i sredstava dovoljnih da se osigura održiva egzistencija sve prisutnija.

Želja građana Srbije za pristojnim životom zasnovanim na socijalnoj pravdi je sve izraženija, budući da su socijalne teme i sam pojam siromaštva kod onih koji se profesionalno bave politikom nepopularne teme, jer bi mogle da predstave neuspeh modela socijalne države koji podržavaju.

Kao sindikat dužni smo da upozorimo da će ove godine više od 20 hiljada radnika u preostalih 17 preduzeća u restruktuiranju ostati bez posla, a posle otpuštanja hiljada u javnom sektoru taj broj će biti i veći, a samim tim i broj onih koji neće biti sposobni da se egzistencionalno staraju o sebi.

Umesto svakodnevnih obećanja o boljem životu koji tek treba da usledi, procentima ušteda i privrednog rasta, država mora da povede računa o sadašnjem stanju, koje je alarmantno i koje zahteva hitno pokretanje ozbiljnih javnih rasprava o ukupnom socijalnom stanju društva u kojem danas živimo.

Građane Srbije ne zanima koliki je procentualni rast privrede, ako ih on ostavlja bez zaštite i gura u ekonomsku neizvesnost i socijalnu isključenost.

Srbija je i dalje opasno opterećena brojnim problemima poput korupcije, nepotizma, birokratije, partokratije, nedostatka vladavine prava i transparentnosti u sklapanju ugovora i javnih nabavki, što dodatno komplikuje i ugrožava potrebe socijalno ugroženih i siromašnih.

Stoga, pozivamo sve relevantne faktore države i srpskog društva, uključujući političare na vlasti i u opoziciji, a posebno sve poslodavce da svoj fokus razmišljanja usmere ka vrednostima socijalne pravde i dostojanstvenog rada, kako se ne bi začudili ukoliko dođe do erupcije socijalnog nezadovoljstva usled nebrige o ovoj temi.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*