Home » SLOGA VESTI » Sve izvesniji generalni štrajk u FAP-u

Sve izvesniji generalni štrajk u FAP-u

Predstavnici Jedinstvenog sindikata „Sloga“ u fabrici automobila u Priboju „FAP“ i predstavnici Ministarstva privrede nisu uspeli juče da postignu dogovor. Zahtev sindikata za povezivanje penzionog staža je prihvatljiv, ali ne i isplata zaostalih zarada, pa je od devet koliko im duguju, ponuđena samo jedna. Zbog te činjenice generalni štrajk u FAP-u je sve izvesniji.

1Beograd, 20. februar 2016.- Nismo uspeli da se dogovorimo sa predstavnicima Vlade Srbije oko našeg zahteva za isplatu devet zaostalih plata. Zbog toga će biti organizovan sastanak Štrajkačkog odbora koji će doneti zvaničnu odluku ali prema raspoloženju radnika mogu da predpostavim da će najverovatnije biti doneta odluka o stupanju u štrajk od utorka 23. februara – rekao je za „Danas“ Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora i sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ u pribojskoj fabrici automobila „FAP“.

Mršević je kazao da u slučaju da do štrajka dođe to neće značiti da će od utorka proizvodnja u FAP-u stati u potpunosti.

„Želimo da pokažemo odgovornost pa tako svi ranije preuzeti poslovi kao i poslovi od državnog značaja, kao što je proizvodnja vozila za Vojsku Srbije neće biti obustavljeni. Kada je pak reč o drugim poslovima do obustave rada, u slučaju da Štrajkački odbor to izglasa, će doći – objašnjava Mršević.

On je istakao da su u petak sindikalci FAP-a imali razgovore u Ministarstvu privrede sa pomoćnikom ministra Milunom Trivuncem.

„Prihvaćen je zahtev za povezivanje penzionog staža i zaustavljanja otuđivanja imovine preduzeća, ali ne i isplata zaostalih zarada, pa je od devet koliko nam duguju, garantovana samo jedna od 1. marta. Takav epilog za nas je u potpunosti neprihvatljiv, iznećemo stav Vlade pred radnike i predpostavljam da će biti izglasana odluka o štrajku“ – zaključuje za „Danas“ Miroslav Mršević.

Izvor: Danas, 20. februar 2016.

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*