Home » OBAVEŠTENJA » Hoće li MUP dobiti posebnu psihološku službu
Hoće li MUP dobiti posebnu psihološku službu

Hoće li MUP dobiti posebnu psihološku službu

Da bi služba zaživela potrebno je da nalog ministra policije usvoji vlada i da se uključi u novu sistematizaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović dao je početkom februara nalog da se u ovom ministarstvu formira posebna psihološka služba, saopštili su predstavnici Policijskog sindikata „Sloga“.

Ovo svakako predstavlja novost, budući da je sistematizacijom u policiji, koja je odnedavno počela da se primenjuje, bilo ukinuto odeljenje za psihološku prevenciju. Da li će MUP dobiti umesto pomenutog odeljenja centralizovanu psihološku službu? Put za tako nešto je dug, jer nalog ministra treba da „prođe“ na vladi i uključi se u novu sistematizaciju, navodi za „Politiku“ sagovornik iz policije upućen u ovu problematiku.

On potvrđuje da je ministar dao nalog za osnivanje centralizovane psihološke službe. Isto to svojevremeno je uradio i prethodni ministar policije. Međutim, podrška koju je bivši ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tada dao za osnivanje ovakve službe u MUP-u, ostala je samo mrtvo slovo na papiru.

U poslednjih deset godina ubilo se gotovo 100 policajca u Srbiji, pokazuju podaci MUP-a. Većina njih učestvovala je u ratovima na KiM ili bolovala od neke hronične bolesti ili alkoholizma. Najviše je onih koji su bili savesni u poslu, imali korektan odnos sa kolegama, nisu išli na bolovanje, bili nagrađivani, imali mali broj disciplipskih mera i nisu se obraćali za pomoć u kriznim situacijama.

Nebojša Stefanović usvojio je predlog i dao nalog državpom sekretaru Jani Ljubičić da uspostavi posebnu psihološku službu pri sektoru za ljudske resurse.

Krajem prošle godine početkom primene Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u ukinuto je i ols’l>s11,e ia psi-hološku prevenciju dok su psiholozi preraspoređeni u sektoru za ljudske resure odseku za selekciju.

Od tada u MUP-u ne postoji psihološka služba, podsećaju u sindikatu.

Izvor: Politika, 21.02.2016

Autor: Danijela Vukosavljević

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top