Home » OBAVEŠTENJA » Kamen temeljac za radnički logor

Kamen temeljac za radnički logor

Beograd, 21. februar 2016. – Kamen temeljac za novu Jurinu fabriku u Leskovcu biće postavljen u nedelju 13. marta, a ovom događaju će prisustvovati i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, preneo je danas Portal dnevnikjuga.rs.

Južnokorejska fabrika “Jura” je odavno predmet interesovanja javnosti zbog mnogobrojnih primedbi radnika na nehumane uslove rada, a sindikalne aktivnosti u njoj gotovo i nema. O visini mizernih plata se ćuti, o uslovima rada šapuće.

Prve žrtve Juriniog menadžmenta bili su aktivisti USS „Sloga“, kada je krajem januara 2011. godine uručeno više otkaza: predsednici sindikata Nevi Obradović, potpredsednici Marijani Ilić i sekretarki Veri Petrović. Ovim potezom Jura je ugasila i sindikat u toj fabrici.

Iako se radilo o klasičnom mobingu nad zaposlenima, pretnjama i raznim vrstama šikane, Neva Obradović je dobila otkaz, uz obrazloženje da „nije sprečila da informacije o firmi, za koje je rukovodstvo „Jure“ tvrdilo da su netačne, dospeju u javnost“.

Posle gotovo tri godine borbe pred nadležnim sudovima, pravni tim USS „Sloga“ je uspeo da dokaže da je ona nezakonito dobila otkaz zbog svojih aktivnosti sa pozicija sindikata.

Međutim, Jura je iskoristila sve šupljine srpskog zakonodavstva i nije je vratila na posao.

Tokom 2014. godine, “Sloga” je opet reagovala zbog privremenog udaljenja Nemanje Vasiljevića i Marjana Jeftovića, radnika Koreanske firme, zahtevajući hitnu reakciju države, Inspekcije rada u Nišu i Ministarstva pravde da se isti vrate na posao.

Poslednji sraman potez ovog poslodavca se desio početkom ove godine kada je menadžment pokušao da natera radnike da rade na Badnji dan i Badnje veče.

Otvaranjem još jedne nove Jurine fabrike u Leskovcu, gradu mesa i roštilja, a nakon svega što se dogodilo sa radnicima, možemo samo da zamislimo kakav će se sada roštilj peći…

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*