Home » OBAVEŠTENJA » Zašto Ustavni sud dve godine ćuti o Agencijskom zapošljavanju?
Zašto Ustavni sud dve godine ćuti o Agencijskom zapošljavanju?

Zašto Ustavni sud dve godine ćuti o Agencijskom zapošljavanju?

Beograd, 13.11.2018. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom današnjeg početka javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju pozivaju Ustavni sud Srbije da se izjasni o Inicijativi koju smo tačno pre dve godine podneli zahtevajući ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojim se u Srbiju na mala vrata uveo rad na lizing i omogućila eskploatacija radnika mimo zakona i Ustava.

Ćutanje Ustavnog suda do danas samo potvrđuje da je “Sloga” bila u pravu kada je ocenila da zapošljavanje preko agencija predstavlja najgrublju eksploataciju radnika mimo zakona i Ustava.

Međutim, ono šta je opasnije po samu državu je to da ćutanje Ustavnog suda ukazuje da aktuelna vlast u Srbiji privatizuje Ustav za sebe i potrebe kapitala, posebno u korist stranih investitora, iako Ustav kao najviši pravni akt veoma jasno garantuje prava čoveka kao radnika.

Podsećamo da je Ustav kategoričan kada je u pitanju poštovanje dostojanstva na radu, zaštitu na radu, uslove rada, pravičnu naknadu za rad, pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa i drugo.

U Kragujevcu je prema najavi za danas zakazana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju koja će trajati do 23. novembra i biće organizovana u još četiri grada, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne učestvuju u “javnoj raspravi”, jer po nama takva vrsta prezentacije zakona ne predstavlja javnu raspravu kroz socijalni dijalog i javnu debatu, već farsu i donošenje još jednog oktroisanog zakona koji će biti usvojen poslušnim dizanjem ruku poslanika vladajuće većine, bez razumevanja njegove suštine i negativnih posledica po građane Srbije. .

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top