Home » OBAVEŠTENJA » ZAKON O RADU JE IZAŠAO IZ OKVIRA SES-a, ON PREDSTAVLJA NACIONALNI INTERES
ZAKON O RADU JE IZAŠAO IZ OKVIRA  SES-a, ON PREDSTAVLJA NACIONALNI INTERES

ZAKON O RADU JE IZAŠAO IZ OKVIRA SES-a, ON PREDSTAVLJA NACIONALNI INTERES

Zakon o radu je vitalni nacionalni interes, i kao takav ne može biti predmet pojedinačnih razmatranja sindikata i političkih autoriteta, niti se on može razmatrati na Socijalno ekonomskom savetu (SES).

s

Neophodan širi konsenzus!

Socijalno ekonomski Savet  treba hitno rasformirati, jer je kao vladino telo odavno svojim (ne)radom izgubilo kredibilitet, a načinom kako je formiran i ko su njegovi predstavnici, diskreditovano od samog svog osnivanja.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ostaju pri stavu da bi izmenu Zakona o radu, koja je ipak neophodna, trebalo da prati šira javna rasprava, uz učešće svih relevantnih činioca, od sindikata sa realnom snagom i članstvom, do poslodavaca, stručne javnosti i medija, kako bi se razmotrili svi efekti i gde bi se isključivo konsenzunsom došlo do održivog rešenja.

Smatramo da je po nacionalni interes Srbije opasno da se unapred, bez javne rasprave i sagledavnja svih efekata koje on donosi, i dalje tvrdi da se njegovom promenom pravi pogodnija klima za investitore i otvaranje novih radnih mesta, u kojem je glavni argument radnik kao jeftina radna snaga.

Imamo razloga da kao sindikat budemo zabrinuti, zato što se u javnosti sve češće pojavljuju  informacije da se zakon priprema po modelu tzv „bele knjige” Američke privredne komore i stranih investitora, čiji predlog niko nije video, čime se direktno ugrožavaju nacionalni interesi Srbije i ostavlja prostor da se tzv. stranim ulaganjima ugroze privredne grane od opšteg nacionalnog interesa – kao što su, energetika, telekomunikacije, vodovoprivreda, šumarstvo, poljoprivreda, zaštita čovekove okoline i dr.

Sve ovo mora da nas snažno upozori, opomene ali i zabrine: da li smo kao nacija u stanju da definišemo model države, projektovane na sopstvenoj ideji građansko-socijalnog – demokratskog društva i pravne države sa vladavinom zakona?

Kopaonik, 16.09.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top