Home » OBAVEŠTENJA » Zakon o dualnom obrazovanju ozakonjuje dečiju radnu eksploataciju

Zakon o dualnom obrazovanju ozakonjuje dečiju radnu eksploataciju

Beograd, 24.05.2017. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju punu zabrinutost zbog pojedinih odredbi iz nacrta Zakona o dualnom obrazovanju, po kome će srednjoškolci morati da rade 35 sati nedeljno kod poslodavca, i zauzvrat biti plaćeni 50 odsto od minimalne cene rada, za rad koji se navodi kao naknada za “produktivan rad”.

Zahtevamo da se Ministarstvo obrazovanja ne igra sa budućnošću dece u Srbiji i da odmah povuče ovakav nacrt.

Ukoliko se ovakav zakon donese i usvoji bez jasno definisanih normi i preciziranja šta je to “produktivan rad”, na koje se poslove odnosi i na koji obim, bojimo se da će se Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti i ozakoniti eksploataciju dečijeg rada.

Ujedno, sigurni smo u potpunosti da će u ovako predloženom obliku otvoriti i trasirati put svim mogućim zloupotrebama od strane pojedinih poslodavaca, budući da puno radno vreme za zaposlenog po aktuelnom zakonu o radu iznosi 40 sati nedeljno, dok se za srednjoškolce predviđa 35, dakle, pet sati manje nedeljno ili jedan sat dnevno.

Uopšte nas ne bi iznanadilo da sutra neko od poslodavaca na jednog svog zaposlenog, recimo u trgovini, građevini ili ugostiteljstvu, pod izgovorom “obrazovanja i prakse” upošljava po desetak srednjoškolaca za pola minimalca na najtežim poslovima, a škole nam se pretvore u agencije za lizing jeftine ozakonjene dečije radne snage.

 

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*