Home » SLOGA VESTI » Zajedničkim radom i akcijima do većih plata i uslova rada

Zajedničkim radom i akcijima do većih plata i uslova rada

Dana 26.10.2022. godine održan je sastanak tri sindikata koji su članovi Udruženih sindikata Srbije Sloga i sva tri registrovana u železničkim preduzećima: Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz i Srbija Kargo. Sastanku su prisustovali predsednici sindikata Saša Stanojević, Saša Šaljić i Zlatko Danilović.

        Sva tri sindikata su saglasna da ubuduće organizuju zajednički rad:

-koristiće zajednički kancelarijski prostor i tehnička sredstva za svoj sindikalni rad, u formiranim odborima biće  predstavnici iz sva tri sindikata, kartice sa popustima za sve naše članove, kao i druge pogodnosti.                            

       U narednom periodu planirano je:

       -promocija sindikata i promocija Zakona o radu koji su sastavili Udruženi sindikati Srbije Sloga, u sva tri preduzeća, formiranje regionalnih odbora na teritoriji cele Srbije kao i širenje članstva u sva tri sindikata. Formiranje humanitarne organizacije Sloga–Železničar.

       Predlog sva tri sindikata jeste da se krađe na železnici koje ugrožavaju bezbednost železničkog saobraćaja tretiraju kao teroristički akt, i da se ministarstvu pravde uputi inicijativa za konkretne izmene odredbi krivičnog zakona.

       Uputićimo predlog svim sindikatima u železničkim društvima da je neophodna korekcija minimalne cene rada. Minimalna cena rada trenutno iznosi 201,22 a od naredne godine biće 230 dinara po satu,  što je nedopustivo u odnosu na inflaciju. Raspodela visine koeficijenta na radnim mestima je urađena nekorektno i krajnje neprofesionalno, tako da je potrebno uraditi korekciju.

        Zajedničkog smo stava da se zdravstveno osiguranje koje radnici plaćaju ukine jer nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, tako da su prinuđeni da zdravstvene preglede obavljaju privatno, plaćaju lekove i lečenje.

Sloga železnice Srbije

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content