Home » PRENOSIMO » Vlada povezuje staž umesto firmi

Vlada povezuje staž umesto firmi

Radnicima 179 preduzeća u restrukturiranju država će uskoro početi da plaća zaostale doprinose kako bi ovi “tehnološki viškovi” mogli nesmetano u penziju, saznaje “Blic”.

Plan za rešavanje pitanja firmi u restrukturiranju donet je prošlog meseca, a novi ministar finansija imaće zadatak da ga sprovede. Izvori “Blica” tvrde da je reč o prioritetnom zadatku, imajući u vidu da ove firme godišnje koštaju budžet 750 miliona evra.

Mnoge firme ne plaćaju gas, duguju za struju, vodu, doprinose, kredite. One koje rade i nešto proizvode prave nelojalnu konkurenciju zdravim firmama koje obaveze prema državi redovno izmiruju.

U planu stoji da ceo posao mora da se okonča do juna 2014. godine, ali se procenjuje da bi se sa povezivanjem staža moglo krenuti i pre kraja 2013. godine. Od 50.000 ljudi koliko radi u ovim preduzećima, procenjuje se da polovina nema povezan staž. Živ novac za uplatu doprinosa svima ne postoji, ali u Vladi Srbije tvrde da bi problem ipak mogao da se reši.

Svi u problemima

Na spisku firmi u restrukturiranju nalaze se “Zastava oružje”, “Rudnik”, “Zavarivač”, hemijska industrija “Župa”, “Metal sistemi”, “Zastava kamioni”, PKB “Agroekonomik“. Svi u problemima, bez strateških partnera, ali sa velikim poreskim obavezama.

– Mnoga velika preduzeća u restrukturiranju jesu uplaćivala socijalno i obavezno osiguranje. Na taj način je obezbeđen budžet bar za one radnike kojima nepovezan staž koči odlazak u penziju. Drugima bi staž mogao da se poveže i papirološki, a novac bi se uplaćivao po ostvarivanju prava na penziju – kaže izvor ”Blica” iz Vlade Srbije.

U rešavanje ovog problema država se prvi put uključila 2003. i tada je donela Zakon o povezivanju staža, koji se odnosio na period od 1991. pa do kraja 2003. Argument za donošenje ovakvog zakona je bio da je ovakav potez neophodan, jer se „čuvaju radnici koji nisu krivi za neuspeh preduzeća“.

Iako su u republičkoj vladi tada tvrdili da je ovaj potez izuzetak, sa svakom sledećom godinom država je produžava rokove i donosila nove zaključke.

Otkad je Zakon o povezivanju staža donet, aktuelne vlade su usvojile čak devet zaključaka kojim je država povezala staž delu zaposlenih.

Suzana Lakić    | 19. 08. 2013.  BLIC

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*