Home » SLOGA VESTI » VESELINOVIĆ U SKUPŠTINI: Po statistici Republičkog zavoda za statistiku živimo u kućama od čokolade i prozorima od marmalade

VESELINOVIĆ U SKUPŠTINI: Po statistici Republičkog zavoda za statistiku živimo u kućama od čokolade i prozorima od marmalade

Postoji jedna stara uzrečica koja kaže: Statistika naša dika, što poželiš to naslika. Po toj statistici, koju nam servira Republički zavod za statistiku  mi “živimo u kućama od čokolade i prozorima od marmalade“, rekao je predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović.

Problem je u tome, nastavlja Veselinović, što je to prilično daleko od istine i mislim da je krajnje vreme da demistifikujemo jednu stvar koja se ovde provlači više puta, a to je da je nezaposlenost u Srbiji 8,9 posto, a da je nekada bila 25,9. Tačno je da je da je ona iznosila toliko. Ja sam se borio i protiv one vlasti i po prirodi posla smatram da je ta nezaposlenost bila velika. Međutim, vi ste u toku jedne noći promenili metodologiju, pa ste od 25,9 posto, nezapsolenost sveli na 12 procenata.

Pored toga uveli ste još nekoliko stvari, a to je da ukoliko je neko u toku jedne kalendarske godine zaposlen samo jedan dan, on se cele te godine vodi kao zaposlen.

Ukoliko se neko ne javi Nacionalnoj službi za zapošljavanje, jednom mesečno, tačno u određeno vreme, on se skida sa liste i postaje nezaposlen.

Nezaposlenost od 8,9 posto nije realna, jer metodologija potpuno drugačija. Da ste zadržali staru metodologiju ta nezaposlenost bi bila i dalje oko 20 posto, što je veoma visok procenat.

Što se tiče povećanja minimalca, koji ćete povećati za 17 posto od prvog janura, već danas priznajete da je inflacija u Srbiji 14 procenta. Inflacija je pojela povećanje, a pola miliona će primati minimalac. To se zove siromaštvo.

Mi živimo u Zemlji u kojoj nemoguće podići platu svima na način na koji bi to trebalo. Povećava se samo minimalna zarada, a ta minimalna zarada, s obzirom na poskupljenje mesa, mleka, ulja, šećera, brašna, svega ostalog, nije ni blizu onoga što je potrebno radnicima u Srbiji.

Radnici u Srbiji su siromašni, i to je, gospodine Mali, surova istina i vi morate na tome nešto da uradite, poput  Crnogoraca koji su oslobodili privrednike poreza i doprinosa i tako ih naterali da se povećaju zarade.

Na kraju, da kažem gospodinu Martinoviću, radnici u Srbiji jesu robovi, jer za vreme ove vlasti je patentirano nošenje pelena u fabrikama koje su dolazile, ne samo iz Kine, nego iz Južne Koreje, Turske i mnogih drugih kompanija. Nije važno iz koje zemlje dolaze, važno je kako se ophode prema zaposlenima, a ophode se katastrofalno.

Na repliku ministra Martinovića iz SNS-a, u kojoj je on tražio da Veselinović iznese dokaze o pelenama, o čemu je kako je on (Martinović) rekao pričala i nekadašnja poslanica Aleksandra Jerkov, Veselinović je rekao: Nije Aleksandra Jerkov prva iznela činjenicu o tome, to sam uradio ja. Ako hoćete da znate gde se nose pelene, evo, rećiću vam. Nose se u Juri i to cela Srbija zna. U turskom Kajzenu u Smederevu 350 žena koristi jedan toalet. Ja sam lično razgovarao sa radnicima Jure, sa radnicama Kajzena. Koliko njih onda u toku radnog vremena može da koristi jedan taolet, odgovorio mu je Veselinović.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content