Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Radnici u Srbiji su poniženi i žive na ivici egzistencije

Veselinović: Radnici u Srbiji su poniženi i žive na ivici egzistencije

Beograd, 9. 12.2016.-  Udruženi sindikati Srbije Sloga održali su u Kruševcu sastanak, a nakon toga i konferenciju za štampu u prostorijama Gradskog odbora Sloge u tom gradu.

Na sastanku je, kako je novinarima rekao predsednik Sloge Željko Veselinović dogovoreno da se i u Kruševcu formira udruženje građana „Radnik nije rob“, preko koga sindikat Sloga planira da objedini sindikalno i političko delovanje.

To udruženje već postoji u nekoliko gradova u Srbiji.

Radnici u Srbiji su, kako je kazao Veselinović, poniženi i žive na ivici egzistencije, ugrožena su im sva ljudska i radnička prva, poslodavci ih teraju da nose pelene, a trudnice, porodilje, teško bolesni dobijaju otkaze, i Sloga hoće da skrene pažnju da se to dešava.

„Mi u Srbiji danas nemamo privredu, nemamo zapošljavanje, nemamo fabrike koje mogu da rade. Imamo montažne hale koje se grade na livadama, u kojima se ljudi tretiraju kao robovi. Na taj način ne može da funkcioniše ni jedna država“, rekao je Veselinović objašnjavajući potrebu da se sindikalno i političko delovanje objedine.

Glavni ciljevi su, dodao je, da se ukinu agencijsko zapošljavanje i Zakon o radu, da se ponište svi stečajevi kao i da se omogući formiranje radničkih saveta u preduzećima, što bi bio jedan od načina zaštite prava radnika.

Veselinović je podsetio da će se ispred Udruženja građana „Radnik nije rob“ kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, za šta je dobio podršku Evropske levice.

Agencija Beta

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*