Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ: IZBORI NIŠTA NE MENJAJU
Željko Veselinović

VESELINOVIĆ: IZBORI NIŠTA NE MENJAJU

Beograd, 26. Januar 2014. –  Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora neće ni usporiti, niti ubrzati reforme, ocenio je danas predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

– Tu ništa ne može da se promeni niti na bolje, niti na gore, jer nikakvih reformi nije ni bilo. O reformama se pričalo, one su najavljivane mesecima unazad, ali u suštini se nisu desile jer u praksi nisu sprovedene, tako izbori ne mogu da ugroze nešto što nije ni postojalo“, rekao je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, u današnjoj izjavi Agenciji Tanjug.

On je ipak naveo da bi mogli da se dogode određeni problemi u vezi preduzeća u restrukturiranju, jer je Srbija u obavezi da se status tih preduzeća reši do polovine godine.

„Ako ne bude konkrektnog rada po tom pitanju, ili podizanja na noge tih preduzeća ili nalaženja strateških partnera mogu se desiti problemi“, kazao je Veselinović.

I danas imamo nekoliko preduzeća u restruktuiranju koja štrajkuju i pitanje je ko može njihove probleme da reši, a koje je ova Vlada ranije preuzela na sebe, navodeći konkretan primer radnika smederevskog Želvoza koji ne odustaju od štrajka i najavljuju dalju radikalizaciju.

“ Pitanje je da li će tehnička Vlada imati volje i kapaciteta i zakonskih mogućnosti da to rešava“ kazao je on.

Na pitanje šta su prioriteti  u narednom periodu, Veselinović je ukazao na loše stanje privrede koja trenutno faktički ne postoji i kojoj treba reindustrijalizacija o kojoj, pored sadašnje  godinama pričaju sve vlade unazad i koje su veoma malo nešto po tome uradile.

Bilo koja vlada da dođe, prioritet treba da joj budu ekonomska pitanja, a akcenat bi u narednom periodu trebalo da se usmeri na zapošljavanje, pokretanje privrede, podizanje preduzeća na zdrave noge, posebno malih i srednjih, jer bez toga država neće moći da puni budžet i funkconiše, kazao je on.

Govoreći o Zakonu o radu i ostavci koju je najavio ministar Radulović, Veselinović je rekao da je on (Radulović) „prihvatio na sebe veliku odgovornost, a da je veću od njega trebalo da ima ministar rada, budući da je to ministarstvo predlagač zakona“.

Veselinović je rekao da očekuje da će zakon ubrzo krenuti u novu proceduru i da će nova vlada imati više sluha za to da bi u izmene zakona trebalo da se uključi i šira javnost.

Izvor: Tanjug, Sloga

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content