Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Deca će nam mešati malter za 10.000 mesečno?
Veselinović: Deca će nam mešati malter za 10.000 mesečno?

Veselinović: Deca će nam mešati malter za 10.000 mesečno?

Izvor: Tanjug, Novosti, 29.05.2017. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović zabrinut jer Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju predviđa 35 radnih sati nedeljno za srednjoškolce i polovinu minimalca.

Bojazan sindikata da bi radni angažaman đaka, a što predviđa Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju, mogao biti prostor za zloupotrebu dece, dok u Ministarstvu smatraju da je reč o pogrešnom tumačenju.

U Nacrtu se, naime predlaže da đaci imaju 35 časova rada nedeljno, da za to budu plaćeni polovinom minimalca, a u Minstarstvo uveravaju da takav model obrazovanja otvara učenicima vrata najvećih kompanija za učenje, a kasnije i zapošljavanje.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović ukazuje da je puno radno vreme za zaposlene 40 sati nedeljno, a da je srednjoškolcima namenjeno tek pet manje.

„Poznavajući mentalitet naših poslodavaca postavlja se pitanje da li će učenici građevinske škole ići kod nekog preduzimača i mešati malter za 10.000 dinara mesečno, što je klasično izrabljivanje. Ili u trgovinskim lancima za isti novac raditi na kasi ili puniti rafove“, pita se Veselinović.

On kaže da je za takve poslove, kao i za sklapanje kablova, šivenje cipela ili papuča, potrebno nekoliko sati ili dana obuke, te da je ideja dualnog obrazovanja u razvijenim zemljama da se deca školuju za deficitarna zanimanja, gde obuka traje nekoliko godina.

„Da li će poslodavci u Srbiji dobiti jeftinu radnu snagu, gde će deca sklapati kablove za stotinak evra mesečno? Dobiće radnika koga ne moraju da plate ni po minimalnoj ceni rada.

Opširnije na: Sindikati: Da li će deca mešati malter za 10.000 mesečno?

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top