Home » OBAVEŠTENJA » Užička „Sloga“ pokrenula 76 tužbi protiv poslodavaca zbog kršenja radničkih prava
Užička „Sloga“ pokrenula 76 tužbi protiv poslodavaca zbog kršenja radničkih prava

Užička „Sloga“ pokrenula 76 tužbi protiv poslodavaca zbog kršenja radničkih prava

Užički Sindikat “Sloga” pokrenuo je 76 tužbi protiv poslodavaca iz javnog i privatnog sektora, koje su trenutno pred Osnovnim sudom u Užicu, rekao je za Danas, predsednik Sindikata, Glišo Vidović.

Sindikatu “Sloga” u Užicu, radnici koji misle da su im ugrožena prava, obraćaju se i kada nisu njegovi članovi, a žale se na različite nepravde. Najčešće je to mobing ili šikaniranje, zatim neosnovano smanjivanje zarade, neisplaćivanje novca za putne troškove, noćni, prekovremeni rad ili rad na praznik.

“Poslodavci u privatnom sektoru, najčešće mali preduzetnici, često nisu dovoljno upoznati sa svojim zakonskim obavezama. Oni se uglavnom oslanjaju na knjigovodstvene agencije, u kojima nisu zaposleni pravnici, već ekonomisti”, objašnjava Vidović.

Veliki broj pritužbi i postupaka odnosi se na javni sektor, posebno na javno komunalna preduzeća.

Glišo Vidović

-Trenutno je u procesu 11 tužbi protiv JKP “Vodovod”, uglavnom zbog neisplaćenog regresa i toplog obroka u punom iznosu, ali i zbog premeštaja na drugo radno mesto, bez pravno valjanog obrazloženja”, kaže naš sagovornik i napominje da je Sindikat podneo i više tužbi protiv JKP “Bioktoš”.

-One se tiču prerastanja radnog odnosa i kadrovskog smenjivanja bez valjanog pravnog obrazloženja. Osim toga, jedna tužba zbog preobražaja radnog odnosa podneta je i protiv JKP Niskogradnja, dok smo protiv Zdravstvenog centra u Užicu podneli 43 tužbe”, kaže predsednik užičke “Sloge”.

Vidović ističe i da je u poslednjem periodu primetna promena ponašanja poslodavaca kojima se Sindikat obraća, kako bi problemi na koje se radnici žale bili otklonjeni bez pokretanja tužbe.

“Za razliku od početka pre par godina, sada nas poslodavci doživljavaju kao ozbiljnog partnera, organizaciju koja ukazuje na stvarne probleme. Pokušavaju da nađu rešenje, kako bi izbegli pokretanje tužbi”, kaže Vidović.

On ističe da je vansudski do sada rešeno skoro 50 slučajeva, u kojima su poslodavci, među kojima i ugledni gradski privrednici, bili kooperativni i želeli da pomognu da radnici ostvare svoja prava.

U toku je i sedam predmeta, koji se odnose na usmeravanje Inspekcije rada da obavi vanredni nadzor, a neki od njih se odnose na neosnovan prekid radnog odnosa.

Kako protiv mobinga?

„Nije retkost da se zaposleni žale na zlostavljanje i šikaniranje na radu, mobigovanje, kada poslodavci žele da isprovociraju zaposlenog da sam da otkaz. Za to postoji lek. Između ostalog, uvek preporučujem da zaposleni vodi svoj dnevnik, u koji je potrebno zapisati vreme kada se nešto desilo, navesti upotrebljene reči, situaciju u kojoj su izgovorene. Takav dnevnik je prihvatljiv dokaz na sudu”, savetuje Vidović.

Izvor: Danas.rs, Ana Milošević /link/

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top