Home » OBAVEŠTENJA » Imamo višak „pisara“ i manjak poštara, kažu sindikalci

Imamo višak „pisara“ i manjak poštara, kažu sindikalci

Više od 20 odsto od ukupno zaposlenih u Pošti radi u administraciji, direkcijama i službama, dok sa druge strane fale poštari, dostavljači post-expresa i radnici u tehnologiji, kaže za Novu ekonomiju predsednik Sindikata radnika pošte „Sloga“ Stefan Mitrović. 

„Nama su potrebne stručne službe i prateća administracija, ali ne u ovom obimu i obliku. Nedostaju radnici u tehnologiji, a naročito na poslovima poštara, dostavljača post-expresa i prerade pošiljaka. Radi se o slabo plaćenim poslovima sa povećanim naporom i radnim intenzitetom. Zarade za ova radna mesta kreću se do ili oko 50.000 dinara“, navodi Mitrović.

Prema njegovim rečima, preko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih radi u administraciji, službama, direkcijama i, kako kaže, „kojekakvim izmišljenim radnim mestima“, a dobar deo tog kadra je „upitne stručnosti“.

„Kao rezultat svega navedenog dolazimo do toga da imamo višak „pisara“, a manjak poštara“, navodi Mitrović. 

„AKO UPOREDIMO OBIM USLUGA I BROJA ZAPOSLENIH IZ 2012 . SA 2022. GODINOM, POŠTA SRBIJE IMA VIŠE NEGO OPTIMALAN BROJ ZAPOSLENIH, ALI SA DRUGE STRANE MANJAK RADNIKA“, KAŽE MITROVIĆ.

Prema njegovim rečima, broj zaposlenih 2012. bio je 15.056, a danas je 14.912, dok je ukupan obim usluga za 30 odsto manji.

Deo zaposlenih u Pošti Srbije, nezadovoljan uslovima rada u tom državnom preduzeću, krajem februara je organizovao proteste u Beogradu zahtevajući veće plate, bolji radni status za deo radnika, i isplatu zarade iz viška dobiti. 

„Ispostavili smo četiri zahteva od kojih je jedan delimično ispunjen – isplata zarade iz dobiti u iznosu oko 45.000 dinara po zaposlenom“, kaže Mitrović. 

Prema njegovim rečima, „što je veći broj zaposlenih koji iskazuje nezadovoljstvo to je poslovodstvo više spremno da pravi ustupke“.

Iz Pošte je za ovu godinu najavljeno i povećanje mase zarada od 10 odsto. Mitrović kaže da kroz Plan poslovanja Pošte za 2022. masa zarada jeste povećana, ali ne i prosečna zarada.

„Prosečna zarada u februaru 2021. godine iznosila je 53.847, dok je u februaru 2022. iznosila 56.847 što je duplo manje (povećanje) od obećanog“, rekao je on.

Izvor: novaekonomija.rs

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*