Home » OBAVEŠTENJA » Usvojen BiH Zakon o radu, sutra nastavak protesta!
Usvojen BiH Zakon o radu, sutra nastavak protesta!

Usvojen BiH Zakon o radu, sutra nastavak protesta!

30. jul 2015.-

Danas je u Sarajevu održan protest više od 15.000 radnika ispred zgrade federalnog Parlamenta BiH, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) zbog toga što je Vlada Federacije BiH samovoljno i bez saglasnosti sindikata usvojila Predlog zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Tokom protesta Informativna služba USS Sloga pratila je događanja u Sarajevu, i uz punu solidarnost sa radnicima BiH prenosila najnovija događanja iz sata u sat na svojoj FB strani.

ismet

Foto: Sekcija mladih SSSBiH

Nakon višesatnog radničkog i sindikalnog protesta,  u Parlamentu FBiH je usvojen novi Zakon o radu. Za usvajanje zakona glasalo je 28 delegata, tri su bila protiv. Delegati opozicije ranije su napustili sednicu.

Predsednik SSS BiH Ismet Bajrović je nakon što je radnicima saopšteno da je zakon izglasan,  pozvao sve okupljene da se sutra u što većem broju ponovno okupe pred zgradom Parlamenta FBiH kada se očekuje zasedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Situacija je tokom protesta bila ulavnom napeta, a protestanti su blokirali glavne ulice u Sarajevu, a zatim  bukom, uzvikivanjem parola  i zvižucima izražavali nezadovoljstvo zakonom  o radu koji je bio na dnevnom redu vanredne sednice.

Sekcija mladih SSSBiH

Sekcija mladih SSSBiH

U jednom trenutku je intervenisala i policija, kada su protestanti srušili zaštitnu ogradu na ulazu u Parlament. Ograda je sklonjena, ali jake snage policije nisu dozvolile okupljenima da uđu na sednicu.

Jednom radniku je pozlilo, a pomoć mu je pružila policija. Uneli su ga u zgradu Federalnog parlamenta.

Okupljanje radnika iz svih krajeva BiH  je počelo rano jutros, a na momente je bilo informacija da je pedesetak autobusa blokirano u Vogošći, dok je policija tvrdila da su svi autobusi pušteni.

r1

Foto: Sekcija mladih SSSBiH

Podrška je stizala sa svih strana, a predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić došla je u Sarajevo na protest.

Ona je u izjavi za novinare kazala da su predstavnici Saveza sindikata RS-a došli da iskažu nesebičnu podršku sindikatima u Federaciji Bosne i Hercegovine u odbrani stečenih radničkih prava jer ih Vlada FBiH svojim postupcima pokušava potpuno uništiti.

Iz Srbije je, od Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ stigla podrška njenog lidera Željka Veselinovića, koji je u ime sindikata, članstva i u svoje ime istakao da se solidarišu  s radničkim zahtevima u pogledu (ne)prihvatanja novog Zakona o radu.

U pismu koje je predsedniku SSSBiH-a Ismetu Bajramoviću, predsjednik USS „Sloga“ Željko Veselinović, i kojeg su prenele sve vodeće regionalne agencije, portali, radio stanice i federalna TV,  navodi se da USS „Sloga“ najsnažnije osuđuje svaki pokušaj nametanja novog Zakona o radu radnicima BiH, bez učešća njihovih ovlašćenih predstavnika sindikata kroz aktivan i iskren socijalni dijalog.

Capture

Zastave, foto Sloga arhiva

Veselinović je istakao da je donešenje Zakona o radu akt kojim se svet rada baca pod noge, a svet kapitala još više bogati kroz angažovanje jeftine radne snage.

On je ujedno  u pismu poručio „da je ovo samo početak novog doba, u kome sindikati, kao autentični predstavnici zaposlenih, moraju skupiti zajedničku snagu i znanje kako bi se odupreli svetu neoliberalnog kapitala i kako bi zaštitili radnike „.

„Uz izraze najveće solidarnosti sa Vama, ističem i spremnost Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ da, zajedno nastavimo borbu protiv svih oblika ugnjetavanja radnika, većim stepenom međusobne solidarnosti zasnovane na pojačanoj međuregionalnoj sindikalnoj saradnji“, navodi se u pismu, uz slogan „Uvek solidarno i složno!“.

Oko 16:30,  Ismet Bajramović, predsednik Saveza samostalnih sindikata izašao je pred radnike i kazao okupljenima da je odluka Predsedništva tog saveza da se sutra u 14 sati ponovo okupe pred zgradom Parlamenta FBiH.

On je pozvao demonstrante da do sutrašnjeg okupljanja  lobiraju što veći broj ljudi koji bi se pojavio na protestu i  pozvao penzionere, radnike i ostale građane BiH.

Nakon njegovog poziva demonstranti su počeli da se razilaze, ali su jake snage MUP-a ostale u Parlamentu i oko njega.

Tokom protesta Informativna služba USS Sloga pratila je događanja u Sarajevu, i uz punu solidarnost sa radnicima BiH prenosila najnovija događanja iz sata u sat na svojoj FB strani.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top