Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Zakoni protiv radnika u Srbiji prolaze kao na tacni

Veselinović: Zakoni protiv radnika u Srbiji prolaze kao na tacni

Beograd, 30. jul 2015. – Radnici i sindikati  BiH su na dašnjem protestu pokazali izuzetnu hrabrost i volju da izađu i bore se za svoja prava. Bosna ključa, a kod nas zakoni protiv radnika prolaze kao na tacni, zahvaljujući kukavičluku i petokolonaškim sindikatima koji godinama demotivišu i amortizuju radničko nezadovoljstvo, rekao nam je čelnik Sloge u kraćem telefonskom razgovoru.

Veselinović je kazao da se to vidi po totalnoj amneziji koja je zavladala među sindikatima u njihovom jednogodišnjem autizmu, nakon što su 17. jula prošle godine izveli radnike pred Skupštinu Srbije kada se usvajao srpski zakon o radu.

 

Ž.Veslinović

Ž.Veslinović

 

„Reprezentativni sindikati su tada najavljivali vruće jeseni, generalne štrajkove i blokadu Srbije, međutim, od silnih vrućina jedino je ovo leto najvrelije u poslednjih 100 godina“, istakao je lider i čelnik Sloge.

Veselinović je upozorio i da se nastavlja sa uništavanjem radnika Srbije i njihovih prava,  i to u kontinuitetu, da se najavljuju velika otpuštanja u javnom sektoru, posebno prosveti, zdravstvu i pravosudnim organima, i da je vreme da se sindikati probude i pokažu da srpski radnik nije kukavica i lenjivac kako ga u javnosti predstavljaju.

Za radničku apatiju nije kriv radnik, za to su krive sindikalne vođe koje treba probuditi iz zimskog sna koji se za njih nije završio, jer kako da razumem da nema organizovanog otpora konstantnom gaženju prava radnika.

„Zato mislim da je krajnje vreme i da sami radnici prepoznaju prave sindikate i sindikalne vođe, da zajedno akumuliramo to sveopšte nezadovoljstvo i pokrenemo velike proteste radnika širom Srbije, jer svako rasparčavanje i deljenje u sindikalne tabore nije dobro zato što vodi ka nejedinstvu i neslogi, a ja u tome neću da učestvujem trošeći opravdanu energiju radnika“

Čelnik Sloge Veselinović je ujedno i pozvao sve radnike koji nisu sindikalno opredeljeni, ili su na drugi način nezadovoljni  da se aktiviraju.

„Pozivam sve da nas kontaktiraju putem telefona koji je objavljen na našem sajtu, mejlom ili preko socijalnih mreža, da nam se priključe da se zajedničkim snagama i pravom strategijom borimo za prava radnika, za prava koja su bačena pod noge krupnog kapitala na štetu radne snage, jeftinog i poniznog prekarnog rada, a koji se od strane političara i vlasti neviđenim marketingom plasira u javnosti kao reformskim potezom“.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Respect.Jos kad bi raja znala da prepozna pravi sindikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*