Home » OBAVEŠTENJA » Umesto plata, otkazi i radne knjižice

Umesto plata, otkazi i radne knjižice

Beograd, 23. jun 2015. – Pored 14 ranije, još 20 radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju (FOM) koji su tražili zarađene plate, overu zdravstvenih knjižica i uplatu radnog staža dobilo je sa 18. junom prekid radnog odnosa.

Ovim se broj otkaza u fabrici FOM koja je u privatnom vlasništvu Dragana Živkovića iz Bora popeo na više od polovine od ukupnog broja zaposlenih kojima je ovaj poslodavac u poslednjih mesec dana uručio.

Obećanja i uveravanja da će izmenom Zakona o radu i predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeniji i da će aktivniju i značajniju ulogu imati inspekcija rada su za nas ovim potvrđeno ništavna.

Sa gorčinom to konstatujemo, jer pored brojnih prijava koje je naš sindikat u FOM-u uputio Inspekciji rada, Poreskoj upravi, Privrednom kriminalu i pismima se obraćao premijeru i ministru rada nije učinjeno ništa.

Držati radnike u radnom ropstvu i neprestanom iščekivanju da će im poslodavac isplatiti zarađene plate je nedostojno pravno uređene i demokratske države, čega bi trebalo da se stide svi oni koji je danas vode i koji o pravima radnika u Srbiji odlučuju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će pokrenuti spor pred nadležnim organom u cilju naplate svih zaostalih potraživanja, a posebno neuplaćivanja sindikalne članarine od radnika.

Poslodavac je članarinu redovno odbijano svojim radnicima od minimalca, ali je nije uplaćivao na račun sindikata misleći da će time oslabiti njegovu pregovaračku poziciju i sprečiti sve eventulne sudske procese – što mu poručujemo da je nemoguće i da će to ubrzo i videti.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*