Home » OBAVEŠTENJA » Sada beru višnje uz ugovor i osiguranje
Sada beru višnje uz ugovor i osiguranje

Sada beru višnje uz ugovor i osiguranje

Beograd, 23. jun 2015. – Nakon nedavnog javnog upozorenja i apela Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ da sezonski radnici nisu zaštićeni i da većina njih radi neprijavljeno, Inspektori rada su u jednom poljoprivredno-ribarskom preduzeću u Srednjebanatskom okrugu kaznili nesavesnog poslodavca.

Prema današnoj tvrdnji u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, objavljenog na njihovom sajtu, inspektori rada su 17. juna u berbi višanja zatekli oko 150 radnika za koje je poslodavac tvrdio da ima zaključene ugovore o obavljanju privremeno povremenih poslova, a kontrolom se ispostavilo da ih nema.

Poslodavac i preduzeće čije se ime ne navodi je nakon izdavanja prekršajnog naloga u iznosu od 100 hiljada dinara za pravno i 10 hiljada dinara za odgovorno lice u pravnom licu platio kaznu i prijavio 92 radnika na obavezno socijalno osiguranje.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravljaju akciju nadležne Inspekcije rada i nadaju se da je ovo iskren početak u zaštiti prava sezonskih radnika, uz sugestiju da se ubuduće prilikom saopštavanja ovakvih za nas dobrih vesti imenuje gazdinstvo, firma i poslodavac punim imenom i prezimenom.

Smatramo da je ovo veoma važno i neizostavno zbog stvaranja jasne slike u javnosti da ne postoje nedodirljivi poslodavci, kao i podstreka radnicima da prijavljuju one nesavesne, kod kojih rade u strahu, neprijavljeno i bez obaveznog socijalnog osiguranja.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top