Home » SLOGA VESTI » Poslanička grupa “Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga” podneli Skupštini predlog novog Zakona o radu
Poslanička grupa “Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga” podneli Skupštini predlog novog Zakona o radu

Poslanička grupa “Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga” podneli Skupštini predlog novog Zakona o radu

Poslanička grupa “Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga” predala je danas u skupštinsku proceduru predlog potpuno novog Zakona o radu, koji bi trebalo da ispravi ključne nedostatke važećeg i suštinski poboljša položaj radnika u Srbiji.

Cilj zakona je vraćanje radnika i radnog odnosa u centar Zakona.

Novim Zakonom o radu definisani su brojni nedostaci sadašnjeg zakona, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, dok je agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Posebno je važno to što se njime regulišu i sudski radni sporovi, koji će trajati najviše šest meseci. Pored toga, Zakon o radu obuhvata i nekoliko zakonskih paketa, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju i niz drugih rešenja.

Pri izradi ovog Zakona, na kome su radili najeminentniji stručnjaci iz oblasti radnog prava, strogo se vodilo računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a pri izradi i analizi su korišćeni modeliteti zemalja EU i ne postoji nikakvo racionalno opravdanje da se on ne usvoji, jer isključuje mogućnost da neko kaže ili tvrdi da je ovaj zakon uperen protiv poslodavaca, posebno da će oterati strane investitore.

Informativna služba

..

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top