Home » OBAVEŠTENJA » U Užicu održana treća panel diskusija povodom predstavljanja alternativnog Zakona o radu

U Užicu održana treća panel diskusija povodom predstavljanja alternativnog Zakona o radu

U utorak 18.01.2022.godine u Užicu održana je treća po redu panel diskusija povodom predstavljanja radne verzije Zakona o radu kao alternativa postojećem zakonu. Alternativni Zakon o radu je nastao po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju je učestvovalo 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Jedan od panelista, potpredsednik USS Sloga Vladimir Radosavljević istakao je da je ovo zakon koji su pisali najeminentniji stručnjaci iz Srbije, profesori pravnog fakulteta i fakulteta političkih nauka, tim od 10- 11 ljudi.

–  Mi kao sindikat ga promovišemo kroz Srbiju i u okviru naše kampanje koja će trajati negde do aprila u okviru čega ćemo posetiti 12 gradova kao što smo danas u Užicu.

Vladimir Radosavljević

Radosavljević je rekao da ovaj zakon vraća radniku dostojanstvo i nešto što je neophodno da ne propadamo kao radnici.

–  Pokušavamo da se kroz jednu pravu javnu raspravu uključi što veći broj ljudi, naroćito iz sindikalne i radno-pravne oblasti. Nama svakodnevno stižu sugestije i javnost se uključila sa svojim mišljenjima, tumačenjima. Ovaj zakon je tako široko pokrio sve oblasti rada i mi smo zadovoljni već samim tekstom predloga. Nadamo se da ćemo ga posle svake javne rasprave još više popravljati, zaključio je poptpredsednik USS Sloga.

Dr. Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu i jedan od autora zakona rekao je da je specifičnost zakona u tome što se on oslanja na onaj stari koncept  rada gde je radnik u centru pažnje.

Dr Mario Reljanović

–  Dakle, vraćamo radnika u Zakon o radu i vraćamo radni odnos kao centralni, odnosno,osnovni način angažovanja radnika. Dakle, to je jedna ideja od koje smo pošli i kojom smo se rukovodili tokom celog pisanja Zakona. Druga ideja je bila da napravimo zakonski tekst koji je u potpunosti usaglašen sa međunarodnim standardima. Dakle, kada čujemo da je potrebno izmeniti Zakon o radu zato što to od nas traži Evropska unija ili neko drugi, svi ti zahtevi se nalaze u ovom Zakonu. Mi smo probali da pokažemo kako ti zahtevi nisu antiradnički, protiv radnika, već da mogu da unaprede položaj radnika u mnogim slučajevima. Tamo gde to nije slučaj, mi smo probali da izvučemo najbolje i najpovoljnije po radnike. Dakle, probali smo da napravimo jedan zakon koji odgovara savremenom radnom pravu kakvo može da se nađe u Nemačkoj, Francuskoj i drugim različitim evropskim državama gde su radnici sačuvali neka osnovna prava, što kod nas to nije slučaj, jer se sve češće dešava da izmene zakonodavstva idu u suprotnom smeru. Upravo zato smo ovaj naš zakon nazvali “alernativni model”, nešto što može da bude konkurencija onome što atuelna vlast posmatra kao politički imperativ, a to je zakon koji je više u službi poslodavaca i kapitala, a praktično odustaje od koncepta radnika i njegovih prava u onim smislu koji mi poznajemo. Mi radnika vraćamo u centar pažnje, ističe Reljanović.

Glišo Vidović

Domaćin panela i predsednik GO Užice Glišo Vidović rekao je da je došlo vreme da radnici dignu glas i da pokažu šta to ne valja u našem društvu i da jednostavno kroz organizacije koje isključivo služe radnicima pokažu šta je potrebno da se uradi da bi se poboljšao radno socijalni status zaposlenih.

 

 

 

Informativna služba

 

 

..

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*