Home » OBAVEŠTENJA » U Srbiji 76 opština ima savete za lokalnu bezbednost

U Srbiji 76 opština ima savete za lokalnu bezbednost

Procenjuje sa da u Srbiji 76 opština i gradova ima lokalne savete za bezbednost, što je 45% ukupnog broja opština, i manje je nego 2007. kada je, prema podacima MUP, u 90 od 170 opština postojalo savetodavno telo zaduženo za unapređenje bezbednosti.

Beograd, 18. decembar 2014. — Istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) predstavljeno 18. decembra na okruglom stolu „Lokalna bezbednost u Srbiji: prepreke i mogućnosti“ pokazalo je da postoji nerazumevanje između policije i lokalnih samouprava o lokalnim savetima za bezbednost.

IMG_3213

Naime, kako je rekao istraživač BCBP Saša Đorđević, u policiji se „plaše“ decentralizacije policije a lokalne samouprave su istovremeno zadovoljne informacijama o stanju bezbednosti koje dobijaju od policije.

Takođe policija i lokalne samouprave često smatraju da saradnja za bolju bezbednost zavisi od ličnih odnosa – odnosa gradonačelnika i načelnika policije, naveo je Đorđević.

On je dodao da se ne analizira stanje bezbednosti na lokalu i da istraživanje BCBP pokazuje da više od polovine opština nije uradilo analizu stanja bezbednosti dok 33% jeste, ali je kvalitet tih analiza ponekad upitan.

Istovremeno je istraživanje BCBP pokazalo da je u opštinama koje imaju savete za bezbednost saradnja sa policijom bolja nego u onima koje ih nemaju.

U radu lokalnih saveta za bezbednost, a s obzirom na raznovrsne probleme bezbednosti koje muče građane, učestvuju policija, ustanove socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, pravosuđe, ponegde i javna preduzeća, uglavnom ona koja pružaju komunalne usluge.

Istraživač BCBP takođe smatra da lokalne samouprave ne treba obavezivati da formiraju savete za lokalnu bezbednost.

Đorđević je govoreći o značaju bezbednosti na lokalu rekao i da je predlogom budžeta za 2015. za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije predviđeno ukupno 63,7 milijardi dinara od čega 34,9 milijardi za funkcionisanje policijskih uprava i stanica u Srbiji.

Opširnije na: euractiv.rs

foto: MC, Sloga

Okruglom stolu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku prisustvovao je i glavni poverenik Sindikata policije „Sloga“ Pavle Heđeši.

BCBP-02

Sindikat se zahvaljuje Saši Đorđeviću, istraživaču BCBP na pozivu i prepoznavanju aktivnosti našeg sindikata u interesovanju za jačanje uloge policije u lokalnoj zajednici i veće angažovanje pripadnika nacionalnih manjina u sastavu policije.

Sindikat policije „Sloga“ registrovan je u Ministarstvu rada i zapošljavanja decembra 2013. godine, rešenjem br.110-00-716/2013, i najmlađi je sindikat policije. Sedište sindikata je u Beogradu u Nušićevoj broj 6.

Priredila: Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*