Home » SINDIKAT » “U centralnoj kuhinji za vrtiće u Nišu smrdi na crkotinu”

“U centralnoj kuhinji za vrtiće u Nišu smrdi na crkotinu”

U centralnoj kuhinji u kojoj se priprema hrana za sve vrtiće u Nišu, danima se oseća neprijatan miris na koji se žale zaposleni, a skoro tri nedelje ne radi ni lift za dopremanje hrane, pa se sveže namirnice nose “na ruke” i izlažu riziku od kontaminiranja, saopštilo je Regionalno povereništvo sindikata “Sloga” za jug Srbije. Ovaj sindikat u svom saopštenju poziva sanitarnu inspekciju da prekontroliše higijenske uslove u kojima se pripremaju obroci za najmlađe Nišlije, i na taj način predupredi eventualno trovanje hranom.

Dejan Ilić

Regionalni poverenik sindikata “Sloga” Dejan Ilić, za Nova.rs pojašnjava da u sindikatu imaju saznanja da se u Centralnoj kuhinji “Mladost”, u kojoj se priprema hrana za sve niške vrtiće, širi smrad iz kanalizacionih cevi, čiji se sadržaj, kako tvrdi, sliva u ventilacioni sistem i putem ventilacije ulazi u proizvodni deo kuhinje.  On dodaje i da se zbog pokvarenog transportnog lifta, sveže namirnice dopremaju kroz prostorije u kojima mogu da se kontaminiraju na više načina, te zbog toga pozivaju nadležne službe da odmah reaguju.

Ilić napominje da je o ovim nedostacima obavešteno i rukovodstvo PU “Pčelica” u Nišu, ali da, prema njegovim saznanjima, nisu ništa preduzeli kako bi rešili probleme, te na taj način izlažu decu riziku da se zaraze hranom u vrtiću.

Portal Nova.rs proveravao je informacije koje je saopštio ovaj sindikat. Stupili smo u kontakt sa više zaposlenih u centralnoj kuhinji, ali je samo dvoje radnika pristalo da razgovara za naš portal. Oni su zamolili za anonimnost, jer strahuju da bi iznošenjem detalja u vezi sa higijenskim uslovima u kuhinji, mogli da ostanu bez posla.

Jedan zaposleni nam je potvrdio da se od prošlog meseca, u blizini magacinskog dela objekta u kome se nalaze sveže namirnice, oseća oštar i neprijatan miris. Navodi da nikada pre nisu osetili ništa slično tome, i da su zabrinuti za lično zdravlje i zdravlje dece za koju pripremaju hranu.

“Godinama radim sa hranom i znam kako miriše trulo povrće. Ovo nije takav miris, ovo se oseća na truo leš, na crkotinu. Nismo znali odakle to dolazi pa smo svi tražili izvor smrada. Mislili smo da je negde crkla neka životinja, ali se ispostavilo da je to kanalizacija koja se sliva iz dela gde peremo sudove”, kaže ovaj zaposleni.

Svoje tvrdnje ovaj radnik nam je potkrepio fotografijama oljuštenog plafona, koji se nalazi ispod perionice sudova i odakle navlaženi zid otpada na deo sa posudama za hranu i magacin sa namirnicama.

“Ta kanalizacija prolazi iznad prostorije za ventilaciju i neki sadržaj se sliva na ventilacione cevi. Odatle se širi smrad, oseća se u magacinu i u hodniku, a sa plafona otpada malter. Mi svi nosimo maske, ali opet strahujemo, jer radimo sa svežim namirnicama. Koliko god da mi pazimo, ne znamo da li je nešto već kontaminirano dok dođe u naše ruke”, pojašnjava nam radnik.

Ovaj zaposleni kaže da se u perionici sudova tri puta dnevno pere oko 250 termos posuda kojima se doprema hrana vrtićima i ostalo kuhinjsko posuđe, navodeći da u perionici “stalno lije voda” i da je plafon uvek vlažan.

 

Izvor: nova rs

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content