Home » OBAVEŠTENJA » Tražimo iste plate za vakcinisane i nevakcinisane
Tražimo iste plate za vakcinisane i nevakcinisane

Tražimo iste plate za vakcinisane i nevakcinisane

Udruženi sindikati Srbije Sloga – sindikat zdravstva i socijalne zaštite, pozivaju Vladu Republike Srbije, resorno Ministarstvo i zdravstvene ustanove da poštuju prava zaposlenih i da im isplaćuju zarade u skladu sa potpisanim aneksima važećih kolektivnih ugovora.

Iako je član 101a, Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove i čl 64. Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu garantuju isplatu 100 odsto zarade za sve koji tokom rada obolele od Covida 19, u poslednje vreme imamo drastično kršenje Kolektivnog ugovora da se nevakcinisanim radnicima u zdravstvu isplaćuje zarada u visini 65 odsto od osnovice.

Zahtevamo da se odmah stavi van snage Zaključak Vlade Srbije danet 2. aprila 2020. godine u kojem je data preporuka poslodavcima u grani zdravstva i socijalne zaštite da izmene svoj opšti akt, ugovor o radu ili drugi pojedinačni akt, kojim se nezakonito i neustavno omogućuje podela.

Udruženi sindikati Srbije Sloga – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podržava sve mere Vlade Republike Srbije kada je podsticaj imunizacije u pitanju, ali ne pristajemo da se prava zaposlenih tokom bolovanja krše i da se ljudi dele na vakcinisane i nevakcinisane, što je apsolutno diskriminacija.

Za medicinsku struku je najvažnije da im se umesto sankcija preko zarade na pravi način prenesu sva znanja, stavovi  i pozitivne prakse u vezi sa imunizacijom, što to trenutno očigledno ne funkcioniše najbolje.

Smatramo da svi zaposleni u granama zdravstva i socijalne zaštite imaju jednaka prava na istu zaradu kada obole, što im uostalom garantuje i Ustav, a posebno kolektivni ugovori potpisani sa sindikatima koji su veće pravne snage i važnosti od “zaključaka i preporuka” Vlade.

Udruženi sindikati Srbije Sloga – sindikat zdravstva i socijalne zaštite

 

Zaključak Vlade Srbije

 

 

.

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top