Home » OBAVEŠTENJA » Test integriteta policajaca, alat za čistku nepodobnih!?

Test integriteta policajaca, alat za čistku nepodobnih!?

Sindikat policije Sloga smatra da je nedopustivo da se ovako važna stvar priprema bez jasnih kriterijuma u određenim kabinetima, mimo učešća javnosti kao kontrolnog faktora. Sama zamisao zakonodavca da samo jednu policijsku branšu u državnoj upravi postavi na stub srama neće doneti željene rezultate.

Beograd, 25.05.2016. – Predstavnici „Sloge“ Pavle Heđeši i Dragan Žebeljan odazvali su se pozivu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) za učešće u panel diskusiji „Test integriteta policajaca“ koja je održana u Medija centru 24.05.2016. godine,  na kojoj je prezentovana studija autora Sofije Mandić i Saše Đorđevića.

bcbp24-01

Na skupu je govoreno o tome:

  • Kako Zaštitnik građana posmatra primenu testa integriteta u Srbiji?
  • Šta su glavni izazovi u testiranju integriteta policajaca u Srbiji?
  • Kako se testira integritet u stranim policijama?

Govornici na panel diskusiji bili su:

  • Miloš Janković, zamenik Zaštitnik građana
  • Sofija Mandić, istraživačica-pravnica BCBP
  • Saša Đorđević, istraživač BCBP

Moderator: Bojan Elek, istraživač BCBP

U prepunoj sali Medija centra, pored pozvanih predstavnika MUP koji se nisu pojavili, skupu su prisustvovali i predstavnici policijski sindikati koji su došli da se informišu o dešavanjima u „svojoj kući“ s obzirom da poslodavac ne smatra za shodnim da o ovoj kompleksnoj temi obavesti zaposlene. Neozbiljnost MUP evidentna je kao što je evidentna namera da se opet nešto na krajnje sumnjiv način progura na „mala vrata“.

Zakonodavac je kroz ovogodišnji Zakonon o policiji, uveo novinu a to je test integriteta koji je izazvao dosta polemike i doneo niz nedoumica. Osnovno pitanje nije razjašnjeno – kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova planiralo da ovu novinu primeni kada su kapaciteti SUK nedovoljni kao što i ne postoji dobra zakonska osnova koja neće biti u suprotnosti sa drugim zakonima i Ustavom.

Jedino što nam u ovom trenutku pada na pamet je da se ovom novinom ponovo pokušava zastrašivanje određenih kako bi se postavili na stub srama s ciljem da im se prekine radni odnos. bila bi to praktična čistka nepodobnih kadrova.

Opširnije na sajtu Sindikata policije Sloga : Test integriteta policajaca, alat za čistku nepodobnih!?

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content