Home » OBAVEŠTENJA » SRAMOTA: Stranci traže robove u Srbiji

SRAMOTA: Stranci traže robove u Srbiji

Kompanije iz inostranstva očekuju od naših radnika najviši nivo učinka, pokornost i štedljivost, a zauzvrat nude minimalac

BEOGRAD, 24. maj 2016. –  „Kurir“, Autor: Darija Soldat.

Inteligencija i timski rad, ali i skromnost, nenametljivost, štedljivost i poslušnost neke su od glavnih osobina koje strani investitori zahtevaju od radnika koje zapošljavaju u Srbiji.

I dok je stranim gazdama zajednički prioritet jeftina radna snaga, ostali uslovi rada u kompaniji zavise i od države iz koje dolaze, to jest njihovog mentaliteta, upozorava Željko Veselinović, predsednik Udruženja sindikata Srbije Sloga.
– Najodgovornije firme u Srbiji dolaze iz Nemačke, Švedske i Amerike, u njima je odnos prema radnicima profesionalan, nema zlostavljanja i maltretiranja. Najproblematičniji poslodavci su iz Kine i Italije, jer u kineskim vlada azijski kapitalizam, u kojem se radnici tretiraju kao robovi, dok je u italijanskim veoma teško formirati sindikat – tvrdi Veselinović.

On podseća da inostrane fabrike koje dobijaju državne subvencije iz džepa građana, a njihove plate ne prelaze 26.000 dinara mesečno.
– Te firme dobijaju državne subvencije, koji idu i do 20.000 evra po radnom mestu, od čega poslodavac može da finansira svoje radnike narednih pet-šest godina bez dodatnih ulaganja, a radnici dobijaju minimalac – kaže on.

Nedavno je švedska kompanija „Ikea“ objavila oglas za zapošljavanje u Srbiji.
– Najvažnije vrednosti „Ikee“ su timski rad i zajedništvo, da se svakom problemu pristupa zajednički, zatim skromnost i snaga volje. Ne znači da čovek treba da se drži po strani, ali treba da bude skroman i da nije nametljiv i arogantan – kaže regionalni direktor „Ikee“ Vladislav Lalić.

Direktor korporativnih komunikacija „Hemofarma“ Sanda Savić istakla je ranije da ta kompanija traži, inteligentne i prilagodljive radnike.
– Podrazumeva se određeni nivo potrebnog obrazovanja. Ne mora da bude baš ta struka. Onda gledamo šta su ostale veštine, ali svi moraju da budu inteligentni, brzi i prilagodljivi, ali i timski igrači – navela je Savićeva.

Ekstrem iz Leskovca

„JURA“ TROŠI RADNIKE KAO ROBU

Najozloglašeniji strani poslodavac u Srbiji je južnokorejska „Jura“ u Leskovcu, čiji radnici tvrde da ih maltretiraju, mobinguju, pa čak i da im je zabranjeno da u radno vreme idu više od dva puta u toalet. Zvanične reakcije inspekcije rada nema, ali sindikat Sloga zahteva da se u „Juri“ dozvoli formiranje sindikata.

– U „Juri“ radnike drže po tri meseca na neplaćenoj obuci, a onda ih zamene novim radnikom, kome rade isto. Kroz tu firmu, koja ima 5.000 zaposlenih, prođe 20.000 radnika – tvrdi Željko Veselinović.

Opširnije u Kuriru…

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content