Home » OBAVEŠTENJA » Sindikat „Sloga“ ponovo u Juri

Sindikat „Sloga“ ponovo u Juri

Beograd, 23. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ na molbu većeg broja srpskih radnika južnokorejske Jure, podneli su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zahtev za registraciju sindikata u toj kompaniji.

Od Ministarstva rada i ministra Aleksandra Vulina očekujemo registraciju u zakonskom roku i spremnost da kroz institucionalne mehanizme države potpuno zaštiti sindikalne aktiviste i članove od svakog eventualnog pokušaja razbijanja sindikalnog organizovanja i pretnji otkazima.

Omogućavanje sindikalnog organizovanja u Juri je za nas od izuzetnog značaja, a posebno za državu i celokupno društvo, budući da je ta južnokorejska kompanija svojim nehumanim ponašanjem prema radnicima postala simbol lošeg stranog poslodavca u Srbiji.

Ujedno podsećamo da u osnovna merila poštavanja ljudskih prava, ulazi pravo na rad, pravo na normalne uslove rada i adekvatnu zaradu kroz potpisani kolekivni ugovor.

Uostalom, kakva može biti sudbina jednog društva i države u kojoj se zbog pohlepe za profitom i političkim poenima guše i snižavaju radnička prava?  Mi odgovorno kažemo nikakva, i od tih osnovnih standarda kao sindikat nikada nećemo odstupiti.

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su prvi osnovani a potom i ugašeni sindikat u kompaniji Jura, gde je zbog sindikalnog organizovanja i borbe za standardne uslove rada njeno kompletno rukovodstvo dobilo otkaze.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa Slogini aktivisti nisu vraćeni na posao, iako je sudska presuda doneta u njihovu korist.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*