Home » OBAVEŠTENJA » Sindikat „Sloga“ ponovo u Juri
Sindikat „Sloga“ ponovo u Juri

Sindikat „Sloga“ ponovo u Juri

Beograd, 23. maj 2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ na molbu većeg broja srpskih radnika južnokorejske Jure, podneli su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zahtev za registraciju sindikata u toj kompaniji.

Od Ministarstva rada i ministra Aleksandra Vulina očekujemo registraciju u zakonskom roku i spremnost da kroz institucionalne mehanizme države potpuno zaštiti sindikalne aktiviste i članove od svakog eventualnog pokušaja razbijanja sindikalnog organizovanja i pretnji otkazima.

Omogućavanje sindikalnog organizovanja u Juri je za nas od izuzetnog značaja, a posebno za državu i celokupno društvo, budući da je ta južnokorejska kompanija svojim nehumanim ponašanjem prema radnicima postala simbol lošeg stranog poslodavca u Srbiji.

Ujedno podsećamo da u osnovna merila poštavanja ljudskih prava, ulazi pravo na rad, pravo na normalne uslove rada i adekvatnu zaradu kroz potpisani kolekivni ugovor.

Uostalom, kakva može biti sudbina jednog društva i države u kojoj se zbog pohlepe za profitom i političkim poenima guše i snižavaju radnička prava?  Mi odgovorno kažemo nikakva, i od tih osnovnih standarda kao sindikat nikada nećemo odstupiti.

Podsećanja radi, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su prvi osnovani a potom i ugašeni sindikat u kompaniji Jura, gde je zbog sindikalnog organizovanja i borbe za standardne uslove rada njeno kompletno rukovodstvo dobilo otkaze.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa Slogini aktivisti nisu vraćeni na posao, iako je sudska presuda doneta u njihovu korist.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top