Home » OBAVEŠTENJA » Tender u najkraćem mogućem roku

Tender u najkraćem mogućem roku

Beograd – Radna grupa za privatizaciju Železara Smederevo razgovarala je sa predstavnicima američke firme Esmark stil grup i ruske Krasnij oktjabr i mogu da potvrdim da su obe kompanije zainteresovane za kupovinu smederevske železare.

02.09.2014.– Privatizacija Železare Smederevo biće sprovedena u skladu sa odredbama novog Zakona o privatizaciji, a do raspisivanja tendera će doći u najkraćem mogućem roku – kaže za Danas Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije Železare Smederevo.

Činjenica je da do sada i nije bio pogodan trenutak za prodaju čeličane, jer je svetska ekonomska kriza posebno neugodno ugrozila poslovanje u toj grani. Međutim, stanje na tržištu je sada znatno bolje nego u prethodnom periodu, godišnji rast je dostigao tri odsto, čime se uvećala i potražnja proizvoda smederevske železare.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ističe za Danas da je informacija o tome da su se Esmark stil grup i Krasnij oktjabr interesovali za poslovanje Železare Srbije tačna, ali da je još uvek rano govoriti sa sigurnošću da će do akvizicije zaista i doći.

– Obe firme su prilično veliki igrači na tržištu. Ne spadaju u red najvećih, ali je ipak reč o respektabilnim kompanijama. Međutim, smatram da je u ovom trenutku suviše rano govoriti o tome da one razmišljaju o kupovini Železare. Nesporno je da su one izrazile interesovanje za stanje i poslovanje kompanije, ali je to još daleko od eventualnog učešća na tenderu. S obzirom da nadležni ne govore o tome sa suviše optimizma i da se spekuliše da tender neće biti raspisan pre kraja godine, bojim se da je nabrajanje brojnih interesenata za Železaru pokušaj političke promocije aktuelnih vlasti. Ono što je pouzdano, kada je reč o prodaji smederevske železare ili bilo koje čeličane je to da kompanija koja je zainteresovana za kupovinu prethodno mesecima posmatra i prati njen rad. To podrazumeva slanje stručnih timova koji bi stalno boravili u Smederevu, kako bi na kraju podneli izveštaj svojoj kompaniji da li je ekonomski isplativo kupiti Železaru ili ne. U ovom trenutku toga nema i zato tvrdim da je prodaja smederevske železare proces koji je trenutno u povoju i bez garancija da će do toga na kraju i doći. U svakom slučaju, ako bi Vlada Srbije uspela da bilo kom inostranom partneru proda celu Železaru, to bi u ovim uslovima predstavljalo posao veka – naglašava Veselinović.

Konkurencija

Inače, Krasnij oktjabr je ćerka-firma Uralvagon zavoda koja je u stoprocentnom vlasništvu ruske države. Krasnij oktjobr je jedan od najvećih proizvođača čelika u Rusiji. Esmark stil grup je ćerka-firma američke privatne korporacije Esmark i spada u red vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika, a treći je po veličini proizvođač čeličnih ploča u Sjedinjenim Američkim Državama. Da li će ta kompanija učestvovati na tenderu za kupovinu Železare Smederevo najviše će zavisiti od procene Džona Gudiša, nekada prvog čoveka Ju-Es stila, koji se penzionisao, a sada radi kao konsultant u Esmarku. S obzirom da je Ju-Es stil bio vlasnik smederevske železare podrazumeva se da je Gudiš veoma dobro upoznat sa njenim stanjem i mogućnostima.

Autor: G. Vlaović – dnevni list “ DANAS“ http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/tender_u_najkracem_mogucem_roku.4.html?news_id=288223

Autor: G. Vlaović

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*