Home » OBAVEŠTENJA » Strani poslodavci jači od Inspekcije rada!

Strani poslodavci jači od Inspekcije rada!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije osuđuju bahatost menadžmenta “Tisza Automotive“ u Kikindi koja je nastavila sa progonom predsednika sindikata Sloga u toj kompaniji, ali i omaložavanjem državne institucije Inspektorata rada u tom gradu.

Naime, Saši Aleksiću, predsedniku sindikata Sloga, menadžment ove kompanije produžio je suspenziju za još tri meseca, zbog, kako mu je usmeno rečeno, gostovanja na Onlajn tribini “Radnička prava u Srbiji” održanoj 30. januara ove godine koja se bavila uslovima rada u društvenom i privatnom sektoru, mobingom, neplaćenim prekovremenim radom, uslovima za sindikalni aktivizam i najavljenim promenama Zakona o radu. Link:  (https://prl.org.rs/najava-onlajn-tribina-radnicka-prava-u-srbiji/)

Aleksić je, podsećamo, pod suspenzijom od novembra 2020. godine jer je tada izneo u javnost da rukovodioci kadrovske službe u pogonu u Kikindi vrše nezakonit pritisak na članstvo, pozivaju ih u kancelariju i uzimaju neosnovane izjave u vezi rada sindikata i sačinjavaju zapisnike koji opasno zadiru u narušavanje ličnih, ljudskih, građanskih i radnih prava.

Kada se Aleksić pre nekoliko dana radi zaštite ponovo obratio Inspektoratu rada u Kikindi, savetovano mu je da zatraži „pismeno obrazloženje suspenzije“, što je i uradio, a kako mu menadžement ni tada nije dao, to je zatraženo i od strane inspektora rada u Kikindi kome takođe isto nije omogućeno.

Ovim gestom, Saši Aleksiću, pre svega radniku i predstavniku sindikata Sloga, ne samo da su pogažena osnovna prava iz oblasti rada, već je uniženo i dostojanstvo svakog radnika u Srbiji i pravo da živi i radi u državi koja treba da ga štiti Ustavom i zakonima koji očigledno ne važe strane poslodavce i njihove kompanije.

U Beogradu, 19.02.2021.g

Informativna služba

 

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content