Home » OBAVEŠTENJA » Potkupljivi sindikati su najveći problem sindikalnog delovanja

Potkupljivi sindikati su najveći problem sindikalnog delovanja

Vlast brani interese poslodavaca, pogotovo interese stranih investitora koji dobijaju ogromne subvencije za svako otvoreno radno mesto. Institucije sistema ne štite radnička prava, Srbija je svedena u rang zemalja trećeg sveta, a uslovi u kojima rade radnici u Srbiji biće sve gori, rekao je za KTV Zrenjanin, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

On je govoreći o problemima sindikalnog udruživanja u Srbiji i značajnom padu poverenja zaposlenih u sindikate, rekao da je “moć sindikata u Srbiji mala jer država ima svoje sindikate i fingira socijalni dijalog“.

Sindikati se sistematski uništavaju, svaka vlast ima dva svoja reprezentativna sindikata koja potkupljuje novcem za socijalni dijalog, nadzornim i upravnim odborima, a oni zauzvrat aminuju sve njihove loše odluke o položaju radnika. Upravo to je uzrok što je sindikalizam na marginama društva, naglasio je Veselinović.

Ono što Veselinovića naročito zabrinjava jeste mogućnost da uslovi u kojima radnici u Srbiji rade budu još gori ako bi se usvojio neki novi zakon po uzoru na azijatski kapitalizam. To bi moglo dovesti do gubljenja statusa stalnog radnog odnosa, ukidanja mogućnosti ograničavanja prekovremenog rada i pretvaranja radnika u polu robove, naglasio je Veselinović.

Opširnije u video prilogu KTV Zrenjanin.

 

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/683257115085096/videos/128580389153672′ width=’700′]

Kao jedan od najvećih problema u okviru sindikalnog delovanja u Srbiji, Željko Veselinović, predsednik udruženih sindikata Srbije „Sloga“, naveo je potkupljivost takozvanih velikih sindikata koji svoje aktivnosti ne usmeravaju ka zaštiti radnika, već ka sopstvenoj materijalnoj koristi od velikog novca koji im se daje.

 

Informativna služba

 

.

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*