Home » OBAVEŠTENJA » ŠTRAJK GLAĐU PREKINUT ALI NE I PROTESTI

ŠTRAJK GLAĐU PREKINUT ALI NE I PROTESTI

SMEDEREVO, BEOGRAD, 24. januar 2014. / 09:00/ – Četvoro radnika smederevske fabrike „Želvoz“ na zahtev njihovih sindikata sinoć su prekinuli štrajk glađu zbog mogućeg rizika po zdravlje i malog efekta koji on u ovom trenutku može proizvesti. Radnici neće napuštati zgradu opštine Smederevo, u kojoj su deseti dan, a sve dalje odluke u vezi sa protestom i načinom dalje borbe doneće u narednim danima.

74125

Miki Nojić, Sindikat Sloga – Želvoz

Miki Nojić, predsednik sindikata Sloga – Želvoz kaže da je o svemu obavestio i Željka Veselinovića,  predsednika USS Sloga koji je, od momenta početka protesta svakodnevno u kontaktu sa njim i  lično angažovan da se za radnike najstarije srpske fabrike za remont šinskih vozila pronađe neko adekvatno rešenje kojim bi bili zadovoljni.

„Juče smo, na žalost, dobili nimalo ohrabrujuće informacije iz Ministarstva privrede da niko ne može biti isplaćen, dobiti plate i otpremnine dok se ne usvoje sistemski zakoni o stečaju i privatizaciji. Uprkos tome, mi smo odlučni da nastavimo sa protestom, a kako i na koji način  –  to je sad sve stvar našeg dogovara unutar svih sindikata“, kaže Nojić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ocenio je danas da smo poslednjih nedelja upali u apsurdnu situaciju kada Vlada Srbije bukvalno ne funkcioniše u punom kapacitetu, jer se ne rešavaju ekonomski i problemi radnika preduzeća u restruktuiranju.

“Vlada ne funkcioniše u punom sastavu, sastaju se neformalne grupe i svi su u nekoj vrsti predizborne euforije, a radnici u još većem problemu jer se niko ne prihvata svojih obaveza da im pomogne. Sve je uslovljeno nedostatkom sredstava koji se očekuju iz kredita i koji su, na žalost – uslovljeni donošenjem sistemskih zakona čiji je proces trenutno ukočen. S druge strane, lideri tzv. reprezentativnih sindikata nakon povlačenja sistemskih zakona iz procedure usvajanja, nastavljaju sa manipulacijama radnicima preduzeća u restruktuiranju jer im takođe ne nude rešenja osim – jednosatnih štrajkova upozorenja koji idu na ruku neodgovornim političarima amortizujući opravdano nezadovoljstvo radnika i usporavaju proces rašavanja njihovih problema.

To nije dobro, to neće dovesti nigde jer je opravdani  bes radnika sve veći”, ocenjuje Veselinović i poručuje da će Udruženi sindikati Srbije “Sloga” nastaviti sa podrškom radnicima Želvoza i svih drugih preduzeća.

„Za nas je najbolje moguće rešenje da se problemi rešavaju odmah i na najbolji mogući način, da se obezbedi novac, očuvaju radna mesta, pokrene proizvodnja i spreči dalje siromašenje čitavih gradova i  mesta u Srbiji“ –  zaključuje Veselinović.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content